Κοροναϊός: Αναμένονται νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει Απριλίου
Βήμα - βήμα, η κυβέρνηση αυστηροποιεί τα μέτρα στην κοινωνία και στις συναναστροφές με μοναδικό στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, ανακοινώθηκε χθες η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων και σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα γίνει ένα ακόμη περιοριστικό βήμα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα και ενόψει του Απριλίου που αναμένεται - σύμφωνα με την άποψη πολλών επιστημόνων - να είναι ο δυσκολότερος μήνας στην εφιαλτική πορεία του ιού, η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην απαγόρευση κυκλοφορίας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, κατά το πρότυπο των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Ισπανία.
Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι πηγαίνουμε να κάνουμε κάθε μέρα ένα βήμα αυστηροποίησης των μέτρων».
«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε κατ’ αρχάς την διασπορά του ιού. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού πρέπει μείνουμε στο σπίτι και γι’ αυτό κλείνουμε συνεχώς τομείς της δραστηριότητας της οικονομίας, ενώ κλείνουμε και την πρόσβαση προς τη χώρα μας από υπηκόους τρίτων χωρών εκτός από πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις. Σιγά-σιγά -αν χρειαστεί- θα κάνουμε κι άλλους περιορισμούς, πάντα σε συντονισμό με την Ε.Ε.».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το σύστημα υγείας, δεν θα αντέξει, αν νοσήσουμε όλοι απότομα, αλλά σημείωσε ότι η Ελλάδα πολλές φορές κινήθηκε πιο γρήγορα από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο και τον ελλιμενισμό πλοίων, κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων από χώρες όπως την Ιταλία και θα συνεχίσουμε να αυστηροποιούμε το πλαίσιο αυτό. Κάνουμε ότι χρειάζεται, προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοιου είδους μετακινήσεις. Είναι ξεκάθαρο στους Έλληνες πολίτες, ότι αυτή η Κυβέρνηση παίρνει όποιο μέτρο χρειαστεί, νωρίτερα από όταν χρειαστεί», τόνισε.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αφορά την οικονομία και το μεγάλο χτύπημα που δέχεται εξαιτίας του κορονοϊού .
Ήδη ανακοινώθηκε μια μεγάλη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, αλλά προϋπόθεση για την ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα είναι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να μην προβούν σε απολύσεις εργαζομένων.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εάν συγκρατηθούν οι αριθμοί στο επίπεδο των θέσεων εργασίας, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι πιο εύκολη την επόμενη μετά, ενώ οι δυσκολίες στην παρουσία συγκυρία λιγότερες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, αναμένεται είναι ο τουρισμός, καθώς οι ακυρώσεις παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας και εκτός από την δραματική μείωση των εσόδων, θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα - μαμούθ για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το οποίο θα επικαιροποιείται ανάλογα με την πορεία των κρατήσεων.