Σε εγρήγορση το Μαξίμου για Έβρο-νησιά
Ο περαιτέρω σχεδιασμός της φύλαξης των συνόρων βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία συγκλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη διάρκειά της διαπιστώθηκε η επιτυχής αποτρεπτική δράση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, του Στρατού και του Λιμενικού, απέναντι στις προσπάθειες της οργανωμένης παράνομης εισόδου στη χώρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ. Κλιάρης, ο διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή κι ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης.
Στο μεταξύ, το σκηνικό έντασης επαναλήφθηκε το πρωί στη μεθόριο Ελλάδας - Τουρκίας.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9.30 το πρωί, όταν ομάδα μεταναστών και προσφύγων επιχείρησε να διέλθει στο ελληνικό έδαφος.
Η ένταση σημειώθηκε κατά μήκος του φράκτη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές. Στο σημείο εξακολουθούν να βρίσκονται ισχυρές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Ελληνικού Στρατού.
Ομάδες μεταναστών φέρεται να πέταξαν πέτρες προς την ελληνική πλευρά, η οποία απάντησε με ρίψεις νερού.
Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1», έκαναν λόγο και για ρίψεις δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά προς τις ελληνικές δυνάμεις.
Ένταση με δακρυγόνα και κρότου - λάμψης σημειώθηκε και στην τουρκική πλευρά των συνόρων, κοντά στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί.
Τα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.
Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.
Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.
Μεγαλώνει ο ελληνικός φράκτης
Την ίδια στιγμή, την επέκταση του φράκτη στον Έβρο επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω των αυξημένων ροών που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς στόχος είναι η επέκταση του υπάρχοντος φράκτη κατά σχεδόν 40 χιλιόμετρα.
Σήμερα, ο φράκτης εκτείνεται σε μήκος περίπου 12 χιλιομέτρων και φιλοδοξία αποτελεί, σε λίγο καιρό, να εκτείνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων.
Η επέκταση του φράκτη θα γίνει τμηματικά και σε περιοχές όπου είτε η στάθμη του Έβρου είναι χαμηλή, είτε υπάρχει στεριά. Ως τέτοιες έχουν υποδειχθεί τμήματα στις τοποθεσίες Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσσα κ.ά.