Ένα ισχυρό σήμα στήριξης περιμένει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους εταίρους της όσον αφορά την ένταση που επιχειρεί η Άγκυρα, αφότου άνοιξε την «κάνουλα», εν μέσω πρωτοφανούς μεταναστευτικής κρίσης, η οποία πλήττει σοβαρά τη χώρα μας.
Μετά την «αυτοψία» που έκαναν στα σύνορα, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την απώθηση των μεταναστών, οι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μαζί με το πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου κοιτάζει προς το Ζάγκρεμπ και την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων κι απειλών με «φόντο» μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ και την εκεχειρία που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου. Αν και η ατζέντα είναι οικονομική, εντούτοις οι τελευταίες, ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή επιπρόσθετων συνομιλιών επί της τουρκικής απειλής.
Μάλιστα, την επομένη μόλις, την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βιέννη για διευρυμένες συνομιλίες με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Κουρτς.
Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω δεδομένα έχουν «φόντο» το σχέδιο δράσης, που ενέκρινε το συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την υποστήριξη της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει έξι σημεία:
-Την αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από τους επιπλέον 100 συνοριοφύλακες, ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφους και δύο οχήματα με θερμικές κάμερες.
-Την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών, υπό τον συντονισμό της Frontex, "για την ταχεία επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα".
-Την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα πέντε νησιά υποδοχής, με τη βελτίωση των υποδομών και των δυνατοτήτων ελέγχου για θέματα υγείας και ασφάλειας (προς αυτό το σκοπό θα διατεθούν άμεσα τα 350 εκατομμύρια ευρώ από τα 700 που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό, κουβέρτες, σκηνές.
-Την επιτάχυνση της αποστολής περίπου 160 στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου στα νησιά, για να συνδράμουν τις ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.
-Τον καλύτερο συντονισμό με τις Αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.