Δύσκολη «εξίσωση» οι διεκδικήσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
Συνοχή, Κοινή Αγροτική Πολιτική, μεταναστευτικό-προσφυγικό και κλιματική αλλαγή, είναι τα τέσσερα «μέτωπα»-προκλήσεις, για τα οποία ο πρωθυπουργός θα προτάξει τα συμφέροντα της χώρας μας, διεκδικώντας το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο, κατά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία διεξάγεται εν μέσω έντονων διαφωνιών, μεταξύ άλλων, για το πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει στον κοινοτικό προϋπολογισμό το Brexit.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και -κατ’ επέκταση- για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δίνοντας μία πρώτη «γεύση» για τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου.
«Δεν θέλουμε να έχουμε μειωμένους πόρους παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «θα διεκδικήσουμε κονδύλια που υπάρχουν για τη μετανάστευση» και «σε καθεμία από τις προκλήσεις το μερίδιο που μας αναλογεί».
«Η Ευρώπη καλείται συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις: Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς -το Ηνωμένο Βασίλειο- αποχώρησε από την Ε.Ε., και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Σχετικά με το δεύτερο πρόβλημα, δήλωσε πως η θέση των καθαρών συνεισφορέων είναι ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ενώ:
- Πρώτον, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.
- Δεύτερον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισ. ευρώ, και
- Τρίτον, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ.