Διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση ζητά ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου
«Συμφωνήθηκε διάλογος από "μηδενική βάση"! Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών! Καμία νέα δομή, κλείσιμο των υφισταμένων. Σεβασμός στις ειλημμένες αποφάσεις των δήμων και του περιφερειακού συμβουλίου» δηλώνει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Όπως σημειώνει, ο ίδιος ζήτησε κι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αποδέχθηκε την αναστολή των μέτρων επιτάξεως μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος «από μηδενική βάση» μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της κυβέρνησης.
«Ελπίζουμε ότι ο χρόνος αυτός θα βοηθήσει την κυβέρνηση να αντιληφθεί την πραγματικότητα και τη βούληση των νησιωτών, ώστε στο σχέδιό της προτεραιότητα να είναι η άμεση και πλήρη αποσυμφόρηση» αναφέρει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
Ο κ. Μουτζούρης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο επίσκεψης των Ελλήνων περιφερειαρχών στην Ε.Ε. Στη διάρκειά της, θα ενημερώσει για την κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και θα επιδώσει δημοσκοπική έρευνα, μελέτη και τις προτάσεις της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη μεταναστευτική κρίση.
Την προσεχή Πέμπτη θα συναντηθεί με τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου και το περιφερειακό συμβούλιο, για τη χάραξη κοινής γραμμής, στο πλαίσιο των ήδη ειλημμένων αποφάσεων.
Όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, οι Βορειοαιγαιοπελαγίτες:
«Καταδικάζουν την απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις περιοχών στα νησιά. Προσφεύγουν στα αρμόδια δικαστήρια για την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης. Ζητούν ενημέρωση των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης και ενημέρωση των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων. Στηρίζουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Δυτικής Λέσβου, Χίου και Σάμου.
Επιπλέον διεκδικούν:
1) Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
2) Καμία νέα δομή στα νησιά μας και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών.
3) Έλεγχο όλων των ΜΚΟ.
4) Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.
5) Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία που έχουν υποστεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: Δώστε πίσω τα νησιά μας. Δώστε πίσω τη ζωή μας! Τα νησιά μας δεν είναι αποθήκες ψυχών, είναι το σύνορο της Ελλάδας, είναι το σύνορο της Ευρώπης».