Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στη «μάχη» για το μεταναστευτικό
Τον σχεδιασμό της, έτσι ακριβώς όπως τον ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, υλοποιεί βήμα - βήμα η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
Παρά τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων, η διαδικασία για την δημιουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ξεκίνησε με την χωροθέτηση των σημείων, που έχουν ήδη αποφασιστεί.
Την ίδια ώρα, όλοι σχεδόν οι υπουργοί έχουν «πέσει στη μάχη», προκειμένου να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη και ειδικά στους κατοίκους των νησιών του ΒΑ Αιγαίου ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και πως ούτε η στασιμότητα αποτελεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.
Χθες, οι κ.κ. Μηταράκης και Χρυσοχοϊδης συναντήθηκαν με στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να τους αναλύσουν τα δεδομένα και να παρουσιάσουν αναλυτικά την κυβερνητική στρατηγική.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έστειλε μήνυμα ενότητας, τονίζοντας ότι «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού: η κεντρική κυβέρνηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό μας πρόβλημα». Όπως εξήγησε, «η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες:
- την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων
- την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες
- την αύξηση των επιστροφών
- τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων
- τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ
- τη διεθνοποίηση της κρίσης
- τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων αυτών, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών.
Επίσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου. Επιπλέον, άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο κ. Μηταράκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Ελλάδα μετά το 2015 έγινε «διαδρομή επιλογής των διακινητών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του «γέμισε τις δομές σε όλη την Ελλάδα λόγω του πολύ αργού ρυθμού εξέτασης ασύλου», «άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον α' και β' βαθμό κρίσης», ενώ με την ερμηνεία «που δέχτηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία».
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Μια κρίση που δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά. Μια κρίση που δουλεύουμε ουσιαστικά να την περιορίσουμε, να περιορίσουμε τις ροές, να επιστρέψουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μια κρίση που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταθέτουμε μια πρόταση με στόχο άμεσα τα πράγματα να είναι ουσιαστικά καλύτερα από την σημερινή κατάσταση», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν συναντήσεις τόσο του κ. Μηταράκη όσο και του Χρυσοχοΐδη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, αλλά και να τεθούν επί τάπητος πλέον τα χρονοδιαγράμματα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι τα νέα κέντρα να λειτουργήσουν μέχρι το καλοκαίρι και να αδειάσουν οι υπάρχουσες δομές με πρώτη την Μόρια.