Κ. Μητσοτάκης: Νέες θέσεις εργασίας, κλειστά... «παράθυρα» σε διορισμούς και επενδυτική βαθμίδα το 2021
Τη δέσμευση για την άσκηση «φιλοεργατικής» και «φιλοεπενδυτικής» πολιτικής ανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την ειδική συνεδρίαση του Σώματος για τα εργασιακά.
Απαντώντας στα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη σύνοψη του κυβερνητικού σχεδιασμού σε δύο βασικές φράσεις του: α)δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις, β)«η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στους διορισμούς από το... παράθυρο, ενώ επανέλαβε το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας με ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2021.
«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή πλούτου που θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα είναι λύση», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην συνεδρίαση της Βουλής για τα εργασιακά και με αφορμή σχετικές ερωτήσεις των Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα. «Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «υπογράψαμε προεκλογικά συμφωνία αλήθειας με τον επιχειρηματικό κόσμο την οποία εφαρμόζουμε τώρα».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «φιλοεπενδυτική και φιλοεργατική», έκανε λόγο για «ανάπτυξη για όλους» και διεμήνυσε ότι «η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς και δεν ευδοκιμεί χωρίς τους ανθρώπους της εργασίας».
Όσες φορές, είπε ο πρωθυπουργός, «κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την οικονομική δραστηριότητα με αναχρονιστικές πολιτικές, χάθηκαν πλούτος και δουλειές», ενώ επανέλαβε ότι την απάντηση στο θέμα της ανεργίας θα δώσει ο ιδιωτικός τομέας. «Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται και έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν ευκολότερα εργαζόμενους», την ίδια ώρα που για το δημόσιο, όπως είπε, δεν θα γίνονται προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ψέματα και ανακρίβειες του Αλέξη Τσίπρα τις οποίες επιχείρησε να αποδομήσει: «Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε το Νοέμβριο στο 16,5%. Δεύτερη ανακρίβεια: υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000το 2019
Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοιχο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα.
Τέταρτο ψέμα. Έχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης
Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και από την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον τουρισμό.
Έκτο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβαση κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη;
Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα. Εγώ θα κλείνω την πόρτα σε διορισμούς από το παράθυρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Εγώ κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
«Το κράτος έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει μέσα από πολιτικές. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα δώσει την απάντηση στο ζήτημα ανεργίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται για να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν την δυνατότητα εύκολων προσλήψεων. Η δική μας πολιτική θέλει η Ελλάδα να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Το κόστος δημόσιου δανεισμού η πιο αντικειμενική ένδειξη του πως αντιλαμβάνονται οι αγορές την οικονομία χώρας βελτιώνεται. Σε λίγο καιρό θα δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο. Η χώρα εξέδωσε 15ετές ομόλογο. Μόλις προχθές η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω απο 1%» συνέχισε την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είπε «η οικονομία βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και απέχει μόλις δύο θέσεις από καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχα θέσει φιλόδοξο στόχο πριν έξι μήνες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο 2021. Ο στόχος αυτό θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση».
Συνεχίζοντας για τα θετικά μηνύματα στην οικονομία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά ενισχύει τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν πραγματική οικονομία. Η κτηματαγορά επιστρέφει στην άνθιση. Αυξήθηκαν 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο εξάμηνο»
«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε τέρμα στην καθήλωση και μπροστά σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που βαρύνεται πια με κυβερνητική πορεία 4,5 ετών καλλιεργεί το φόβο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν την οικονομία. Ο στόχος μας ήταν να ξεκολλήσουμε απο την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση και ο μόνος τρόπος είναι η αύξηση παραγωγής, αύξηση απασχόλησης και μείωσης φόρων. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε υπερφορολόγηση εργασίας. Εμείς την μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Την ενισχύουμε και στους εργαζόμενους πολήρους απασχόλησης. Η πολιτική μας έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημα των εργαζομένων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.