Μηταράκης: Δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ
«Οι κανόνες άλλαξαν. Δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ, είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία, έχοντας χάσει τα χρήματά του», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Μιλώντας την Παρασκευή στο «ΘΕΜΑ 104,6 FM», ο ίδιος υπογράμμισε πως «στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι» κι επισήμανε πως «ήδη έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο του 2020 από τον Ιανουάριο του 2019. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις αποστολές με επιστροφές προς την Τουρκία».
Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές του 2019, ο υπουργός σημείωσε πως «η χώρα μας δέχθηκε γύρω στους 46.000 μετανάστες μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και συνολικά 72.000 όλη την προηγούμενη χρονιά. Αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που μπήκε στην Ευρώπη το 2019 βρίσκεται στα πέντε ελληνικά νησιά» είπε.
Ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδας, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας να διατηρεί τους πρόσφυγες στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου, λέγοντας ότι «δουλεύουμε πάνω σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ήδη με τη νέα νομοθεσία, λαμβάνουμε πλέον αποφάσεις, τουλάχιστον στον πρώτο βαθμό εντός τεσσάρων εβδομάδων. Δεύτερον, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ανοίξουμε περισσότερους διαδρόμους επιστροφής όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας απευθείας στις χώρες προέλευσης και όχι μέσω Τουρκίας».
Για την Υπηρεσία Ασύλου, ο υπουργός προανήγγειλε την ενίσχυσή της με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όπως ανέφερε, θα δημιουργηθούν πέντε νέα Γραφεία Ασύλου εκτός των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, «ώστε να υπάρξουν κανονικές συνθήκες γραφείου για τους εργαζομένους».
Σε ερώτηση για τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανακοίνωσε πως κατατίθεται σχετική τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου καταγραφής προσώπων που εμπλέκονται με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενώ ορίζεται και εθνικός συντονιστής για τον έλεγχό τους. «Σε γενικές γραμμές, οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» είπε.
Αναφερόμενος και στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «πλέει ήδη ελληνική φρεγάτα δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και σύνεση» και συνέδεσε το σημερινό γεγονός με την οξυμένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών, ιδίως στο προσφυγικό-μεταναστευτικό «με τις ροές που έστειλε η Τουρκία το δεύτερο εξάμηνο του 2019». «Η ελληνική εξωτερική πολιτική σε όλα τα επίπεδα τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και πλέον αποκτούμε αρκετούς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο είναι αρκετά έντονες» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.