Στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Γαλλία σε ασφάλεια, άμυνα και επενδύσεις
Μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση, που περιλαμβάνει την άμεση συνεργασία των δυο χωρών σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της ασφάλειας, της αμυντικής πολιτικής, των επενδύσεων, «σφράγισαν» με τη συνάντησή τους χθες στα Ηλύσια Πεδία ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε όλα και η υλοποίηση των όσων «κλείδωσαν» πίσω από τις κλειστές πόρτες, θα ξεκινήσει άμεσα.
Η Εταιρική Στρατηγική Σχέση των δύο χωρών είναι υπό διαμόρφωση. Όλα θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως το βασικό είναι ότι υπάρχει κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων, που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα (κοινές ασκήσεις κλπ.) στο επόμενο διάστημα. Άλλωστε, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι επαφές είναι πολύ στενές σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Γάλλο ομόλογό του. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ότι «εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».
Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού επισημαίνου, εξάλλου, ότι υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ.
Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή, ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας, όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει σαφή εικόνα για το τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών και θεωρεί ότι η Άγκυρα παραβιάζει ξεκάθαρα τη συμφωνία του Βερολίνου.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών, είναι και οι σαφείς δηλώσεις του κ. Μακρόν, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα , την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο» τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύη». Προανήγγειλε επίσης επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, αλλά και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο την ασφάλεια.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει, τέλος, ιδιαίτερη σημασία και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Ήταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με την Total και η συζήτηση αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.