Ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας από Μακρόν και στήριξη σε Ελλάδα-Κύπρο
Το ισχυρό μήνυμα καταδίκης της Τουρκίας έλαβε η Αθήνα από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τις ενέργειας της Άγκυρας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας. Συζητήσαμε και καταδικάσαμε με σαφή τρόπο την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε πλοία και κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Είναι σαφής παραβίαση της Συμφωνίας του Βερολίνου».
Σχολιάζοντας τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως «δεσμεύομαι και βασίζομαι και στη δική σας δέσμευση για το θέμα των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα»
Αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι «η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας, ώστε να επιστρέψετε στις χώρες τους τους παράνομους μετανάστες».
Μιλώντας με τη σειρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «,«η ατζέντα των συζητήσεων υπήρξε εξαιρετικά πλούσια. Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη, για μια εταιρική σχέση. Η Ελλάδα προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων».
Μιλώντας για την επιτυχημένη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση του 15ετούς ομολόγου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «το χτεσινό ομόλογο υπερκαλύφθηκε και το επιτόκιο έπεσε κάτω από το 2%, δείγμα του κλίματος που διαμορφώνεται στη χώρα».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε «ενημέρωσα τον κ. Μακρόν για τον EastMed, συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κοινή η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας.
Το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην αν.Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σε αναφορά για τα οικονομικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε «συμφωνήσαμε και στις κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου. Η χώρα μας διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής. Αντιληφθήκαμε ότι και στα ζητήματα της αγροτικής πολιτικής έχουμε συναντίληψη, όπως και στο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit».
Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ανέφερε ότι «Ελλάδα & Γαλλία συμφωνούν ότι 3 είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό:
1 Η φύλαξη των συνόρων και οι επιστροφές
2 Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική αρκεί να τηρείται
3 Είναι κυρίως ζήτημα ευρ. αλληλεγγύης όχι εθνικής στρατηγικής».