Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας κατά των τουρκικών προκλήσεων
Τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με τη Γαλλία αναμένεται να επαναβεβαιώσουν ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη στα Ιλίσια Πεδία.
Η συνάντηση αυτή που πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, θα στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν είναι ανεκτές οι προκλήσεις, η επιθετικότητα και τα επικίνδυνα παιχνίδια στην ΝΑ Μεσόγειο.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κάνει ό,τι ακριβώς δεν έπραξε μέχρι τώρα η καγκελάριος Μέρκελ. Θα σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Αθήνας και θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στα σχέδια του Τούρκου προέδρου. Θα μιλήσει για την ανάγκη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ενώ θα απορρίψει ως παράνομο το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Προάγγελος της στάσης της γαλλικής προεδρίας, άλλωστε, ήταν η τοποθέτηση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ. «Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος ανώτατος αξιωματούχος.
«Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά παράλληλα επισημαίνει την πρόκληση να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα».
Στο ερώτημα για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η χώρα σεβάστηκε το στόχο του 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι, προσθέτοντας ότι «τα δημόσια οικονομικά της πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα».
Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας στη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του, που έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, δήλωσε από την Κοζάνη πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται».
Ο ΥΠΕΘΑ συμπλήρωσε - προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο - λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».
Ο ίδιος διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «η εντολή στρατιωτικής απάντησης ή εμπλοκής θα είναι του πρωθυπουργού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας. Όλα αυτά είναι ανοικτά, αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα», κατέληξε.