Δημοσκόπηση Pulse: Ποια τα μηνύματα των πολιτών για ελληνοτουρκικά και κυβέρνηση
Ανησυχία ως προς τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και εμπιστοσύνη ως προς τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζει η πλειοψηφία των πολιτών σε ό,τι αφορά την ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στις δηλώσεις και στις προκλήσεις της γειτονικής μας χώρας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις (εταιρεία Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ), το 62% των ερωτηθέντων εκφράζει ανησυχία για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ σε άλλο ερώτημα το 55% δηλώνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που αφορούν την κρίση των πολιτών ως προς την στάση μεγάλων χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις απαντήσεις των πολιτών, η στάση της Γαλλίας συγκεντρώνει το υψηλό 67% στις θετικές κρίσεις, ακολουθούν οι ΗΠΑ με το 31%, η ΕΕ με το εξαιρετικά χαμηλό 23% και τελευταία είναι η Γερμανία με μόλις 10% θετικών κρίσεων των πολιτών.
Είναι σαφές ότι οι σκληρές απαντήσεις του προέδρου Μακρόν στον Ταγίπ Ερντογάν επιβραβεύονται από τους Έλληνες, ενώ αντίθετα η μη πρόκληση της Ελλάδας στην Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό αποδοκιμάζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Στο μεταξύ, το θέμα του ψευτομνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης απασχόλησε τη συζήτηση που είχε στο πλαίσιο της Συνόδου στο Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Νίαλ Φέργκιουσον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Σημείωσε δε ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από τη λιβυκή Βουλή, ενώ απευθυνόμενος προς πάσα κατεύθυνση ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.
Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου». Είπε χαρακτηριστικά πως: «εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες» και τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται από τη συμφωνία, εφόσον θα σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Επίσης, ανέφερε ότι θα ήθελε να δει το αίτημα της Ελλάδας να συμμετάσχει στη «διαδικασία του Βερολίνου» να γίνεται αποδεκτό, καθώς η χώρα μας είναι ο πιο κοντινός Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης.
Σχετικά με την μέτρηση της Pulse για τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, η ΝΔ εξακολουθεί να έχει ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση, ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεντρώνει το 38%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 25,5%. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερό (σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας) στο 6,5%, το ΚΚΕ εμφανίζεται στο 5%, το κόμμα του κ. Βελόπουλου στο 4,5% και στο 3% το «Μέρα 25» του κ. Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τέλος, το ιδιαίτερα υψηλό 58% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά την επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει την κυρία Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 31% των πολιτών που συμμετείχαν στην μέτρηση.