Ο Χαφτάρ στη Βουλή: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την ειρήνη
«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο στρατάρχης Χαφτάρ, εισερχόμενος στο κτίριο της Βουλής για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Λιβύης είναι καταιγιστικές από χθες το βράδυ, με την Αθήνα να προχωρεί σε διπλωματικό ελιγμό και τον Χαφτάρ να καταφτάνει στην πρωτεύουσα αιφνιδίως.
Η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα πως δεν θα μείνει αδρανής στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ότι θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε όσα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια
Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του μετά το τετ-α-τετ, έθεσε τα τρία αιτήματα της Αθήνας προς το Βερολίνο, ενώ αναμένεται η κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη εν απουσία της Ελλάδας.
«Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και ο Ερντογάν», σημείωσε.
«Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας», συμπλήρωσε.
«Έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη»
Την ίδια ώρα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων».
Ο ίδιος εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αποστείλει εναέρια ή και πλωτά μέσα, τα οποία να λάβουν μέρος στην ευρωπαϊκή δύναμη επιτήρησης του εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη. Πρόκειται για την