Μετά την πρώτη αμηχανία «ναι» τώρα από Τσίπρα σε Σακελλαροπούλου
Αν και η αρχική αντίδραση, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την επιλογή Σακελλαρόπουλου όσον αφορά το πρώτο αξίωμα του πολίτη της χώρας, ήταν αμήχανη, εντούτοις μετά τη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ναι» στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη δήλωση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ανώτατο δικαστικό αξίωμα καταψηφίστηκε από τη ΝΔ. Η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα επιβραβεύει το περιεχόμενο των προοδευτικών αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε» συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η θετική μας ψήφος στην κ. Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, είναι συνδεδεμένη με τις αξίες και με την συνέπειά μας».
Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα», ότι δεν εξήγησε ποτέ γιατί και ότι «προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων».
«Εγώ ως αρχηγός αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω», είπε και τόνισε πως «δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας» και πως «εμείς δε θα προσθέσουμε ένα επιπλέον σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κυρίου Μητσοτάκη», «θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές». Σημείωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».
Υπενθύμισε ότι η κ. Σακελλαροπούλου «αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας», κάτι που, όπως επισήμανε, είχε καταψηφιστεί τότε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές. Είπε ότι η κυρία Σακαλλαροπούλου υπήρξε εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια. Υπογράμμισε συνεπώς ότι η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα «δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε».