«Ναι» από Τσίπρα-Γεννηματά στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου
Με περισσότερες από 260 θετικές ψήφους αναμένεται να «κλειδώσει» η επιλογή Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να πετυχαίνει, όπως όλα δείχνουν, την ευρύτερη συναίνεση στο πολιτικό πεδίο, αλλά και να εκπέμπει ηχηρά μηνύματα στην ελληνική κοινωνία με την πρόκριση γυναίκας για το αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας.
Όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, θετική θα είναι η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για την υποψηφιότητα της επικεφαλής του ΣτΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ «κλείδωσε» κατά τη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη, που έγινε στην Κουμουνδούρου.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η επίσημη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα γίνει, αφότου ο κ. Τσίπρας επικοινωνήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Την ίδια ώρα, «ναι» αναμένεται να πει και το Κίνημα Αλλαγής, ύστερα από τη σύγκληση της Πέμπτης.
Με την επιλογή Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην υπέρβαση κομματικών γραμμών, αλλά και της πεπατημένης, που ήθελε τους επικεφαλής κυβερνήσεων να προτείνουν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πολιτικούς που είτε τώρα είτε στο παρελθόν είχαν πρωταγωνιστήσει στον δημόσιο βίο της χώρας.
Σημειώνεται πως στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι η υποψηφιότητα Σακελλαρόπουλου είναι:
- Ενωτική, καθώς επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.
- 2. Προοδευτική. Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή.
Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. - 3. Αξιοκρατική. Με την απόφασή του ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα.