«Το βλέπουμε...» για τη Σακελλαροπούλου η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης
Στο «μικροσκόπιο» των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπαίνει η πρόταση του πρωθυπουργού για την ανάληψη του αξιώματος Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε την οποιαδήποτε νύξη για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι επίσημες θέσεις του κόμματος θα εκφραστούν μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων.
«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας», ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.
«Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό. Θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει την στάση του κόμματος στο ζήτημα».
Στο Κίνημα Αλλαγής, έγινε γνωστό πως αύριο, στις 15:00 συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου.
Το ΚΚΕ είναι γνωστό πάγια δεν συμμετέχει στις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε σχετική ανακοίνωση από τον Περισσό, σημειώνεται πως «τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Η Ελληνική Λύση επισημαίνει ότι θα λάβει όποια απόφαση αφού συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος, αύριο στις 19:00.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν την δήλωση "ό,τι νά ΄ναι"!».
«Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την "αριστεροφοβία" της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ' όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού "ζυγίσουμε" το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον», καταλήγει η Ελληνική Λύση.
Το ΜέΡΑ25 θα συζητήσει το ζήτημα σε διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας που είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 της Πέμπτης.
Το μήνυμα του Μαξίμου
Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως είναι βέβαιοι για την υπερψήφιση της κ. Σακελλαροπούλου στην ΠτΔ.
Κατά τις ίδιες πηγές «μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση».
Όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είναι μια επιλογή:
- «Ενωτική. Επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν
- Προοδευτική. Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή, που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Αξιοκρατική. Με την απόφασή του, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του.
«Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας. Ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του αφήνει το δικό του αποτύπωμα στη νέα εποχή. Και η επιλογή ενός νέου προσώπου και μάλιστα γυναίκας σε αυτή τη θέση, είναι μια από τις λίγες κινήσεις με τόσο έντονο συμβολισμό. Γιατί, η νέα Πρόεδρος συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα».