Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν την Τετάρτη ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλτ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Τρίτης.
Σε σχετική δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνει πως «είδαμε τον Κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί ως απλός θεατής τον πρόεδρο Τραμπ να απαντά σε ερωτήματα για όλα τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας των ΗΠΑ και για θέματα διεθνών σχέσεων», σχολίασε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο". Όπως υποστήριξε η εικόνα αυτή ήταν «προσβλητική όχι μόνο για τον ίδιο, άλλα και για τη χώρα μας συνολικά».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε εν μια νυκτί να αντιστρέψει την καλή εικόνα της χώρας που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημείωσε ακόμη ότι «πριν τη συνάντηση ο Κ. Μητσοτάκης προέβη σε μια σειρά άστοχων και διπλωματικά άτοπων ενεργειών». «Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, αποτελώντας τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά αεροσκαφών F-35, είπε ότι «θα επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα». «Ο Κ. Μητσοτάκης τα έδωσε όλα και το μόνο που εισέπραξε ως απάντηση είναι η απαξιωτική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. Η συνάντηση αυτή αποτελεί δυσμενή εξέλιξη και πρωτοφανές φιάσκο» επανέλαβε ο κ. Χαρίτσης.
Ανέφερε παράλληλα πως πριν από το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει τρία βασικά ζητήματα, τα οποία είχε ζητήσει να τεθούν δημόσια σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικάνο πρόεδρο: Πρόκειται για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τη συμφωνία για τον αγωγό ΕastMed και τη συνεργασία 3+1 (Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου με ΗΠΑ). «Αυτό δεν έγινε. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε μόνος του μια άτυπη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της χώρας μας να παρακολουθεί ως απλός θεατής» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυστυχώς» κατέληξε «βλέπουμε μια στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο με όξυνση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Δυστυχώς δεν είδαμε ούτε αυτό να τίθεται στη χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ».
Επίθεση και το ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει πως «η εικόνα χθες ήταν αμήχανη. Και ήταν μία εικόνα η οποία προφανώς προβληματίζει όλους όσους την παρακολούθησαν, διότι είναι προφανές ότι βλέπουμε, ξέρουμε τι δώσαμε. Το σημαντικό είναι να δούμε τι έχουμε κερδίσει ως Ελλάδα. Και θα περιμένουμε γιατί και οι σημερινές συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές» δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open Beyond».
Δεδομένου - όπως είπε - ότι και σήμερα αναμένονται κρίσιμες συναντήσεις «σίγουρα δεν μπορεί να βγει σήμερα κανείς και να πει ότι έχουμε είτε θρίαμβο είτε φιάσκο».
«Υπάρχει λοιπόν μία εικόνα την οποία την έχουν δει όλοι οι Έλληνες. Και ποια είναι η ουσία; Ότι έχουμε έναν γείτονα, την Τουρκία, η οποία παραβιάζει διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο, είναι επιθετική απέναντι σε όλους τους γείτονές της και στην οποία οι ΗΠΑ σήμερα που μιλάμε οφείλουν να δείξουν ότι ο δρόμος ο οποίος ακολουθούμε είναι ο λανθασμένος δρόμος. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς εταίρους του παιχνιδιού. Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα ηρεμήσει ο κ. Ερντογάν από εδώ και μπρος; Αυτό θέλουμε» συνέχισε ο κ. Χρηστίδης.
Υπενθύμισε ακόμη πως «και πριν από έναν χρόνο, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον κ. Τραμπ και είδαμε ότι η χώρα μας έδωσε, αλλά εμείς δεν κερδίσαμε τίποτα».
«Όλοι θα παραδεχθούν ότι η στρατηγική η οποία σήμερα ενισχύει τη χώρα μας και η οποία αφορά για παράδειγμα τον EastMed δεν την έκανε ο κ. Τσίπρας, δεν την έκαναν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά χαράχτηκε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου και ακολουθήθηκε με συνέπεια στη συνέχεια. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, διότι πρέπει να δούμε πώς κάνουμε εθνική στρατηγική» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «αν είχε γίνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, και ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν πιο ισχυρός και η θέση της χώρας θα ήταν πιο αποφασιστική».