Υπερψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 από 158 βουλευτές, μετά από την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή.
Κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του προϋπολογισμού. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κ.κ. Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.
Άξια αναφοράς είναι η ευρύτατη συναίνεση που καταγράφηκε για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος εγκρίθηκε με πλειοψηφία 250 βουλευτών έναντι 39 που καταψήφισαν και οχτώ που δήλωσαν «παρών». Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισε όχι σε όλα.
Οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι) ενώ οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).
Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.
Από τη συζήτηση ξεχώρισε η έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στα θέματα της οικονομίας. Αντιθέτως, υπήρξε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Οι ελαφρύνσεις του 2020
Αναλυτικά, για το 2020 προβλέπονται μία σειρά από αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ στις οποίες προστίθενται οι σημερινές επιπλέον δεσμεύσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης:
-Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
-Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
-Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% (από το 22% σήμερα) και αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά 0,9%.
-Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
-Κατάργηση εισφοράς 0,6% στις πιστώσεις factoring και leasing, κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών και εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων.
-Εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των stock options και παροχές σε είδος προς τους εργαζομένους.
-Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.
-Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
-Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
-Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020 (σε ποσοστό 40% για ποσό έως 16.000 ευρώ).
-Αύξηση του αριθμού δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24, και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48, ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.