Προκλήσεων συνέχεια από Ερντογάν για γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου
Τη στιγμή που η ΕΕ καταδικάζει τη συμφωνία με τη Λιβύη, κάνοντας λόγο για παραβίαση του εθνικού δικαίου, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει απτόητος να προκαλεί, προαναγγέλλοντας την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στα σημεία, που προβλέπει το ΜοU «πολύ σύντομα».
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά: «Με αυτές τις συμφωνίες θα έχουν προστατευτεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην Μεσόγειο. Δείξαμε ξεκάθαρα πως δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Και στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ εγώ και το επιτελείο μου το είπαμε στον Μητσοτάκη και στο επιτελείο του. Εκείνοι έχουν κάποιες προσδοκίες.
Είπαμε ότι εμείς τα κάνουμε όλα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα να κάνουμε βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που μπαίνουν σε διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας, ασφαλώς και ενοχλούνται από τα βήματα που κάνουμε. Εδώ γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν κάποιοι σχεδιασμοί. Με ένα δίκαιο βήμα εμείς αυτά τα ματαιώσαμε. Θα προχωρήσω και πάρα πέρα. Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει αναστροφή της συνθήκης των Σεβρών. Έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα».
«Τώρα το βόρειο τμήμα των συνόρων εδώ είναι η Τουρκία , το νότιο τμήμα είναι η Λιβύη. Τι είναι αυτά, αυτά είναι υφαλοκρηπίδες. Εμείς μπορούμε να πούμε πως εδώ μπορούμε να κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες. Και μετά τις σεισμικές μας έρευνες μπορούμε να κάνουμε και γεωτρήσεις εδώ», ανέφερε ο Ερντογάν, δείχνοντας την περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Απευθύνοντας δε έμμεσο κάλεσμα σε διεθνείς κολοσσούς ερευνών, δήλωσε πως «οτιδήποτε και να γίνει εμείς τα συμφέροντα του λαού μας θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην περιοχή αυτή. Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις.
Μαθαίνουμε τα νέα ανακάλυψης πηγών υδρογονανθράκων από κάποιες εταιρείες. Ίσως πάρουμε μαζί μας και κάποιες διεθνείς εταιρείες ερευνών, ισχυρές εταιρείες. Κι αυτό θα προκύψει από τις συνομιλίες που θα έχουμε με τον Σάρατς. Όσο πιο ισχυροί και μεγάλη θα είναι η επένδυση θα μας διευκολύνει περισσότερο».