ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων προς την Τουρκία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε για ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις, ενώ ο ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων στην Τουρκία, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αποτελέσματά της.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «παρά τους πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε για ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική παραβατικότητα. Είναι καλοδεχούμενες και επιβεβλημένες, ωστόσο δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων, αλλά στη φάση των αποτρεπτικών κυρώσεων, τις οποίες υποστήριξαν οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Κυρώσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καθώς η απειλή της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο που ορίζει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη, είναι ρητή και πλήττει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων προς την Τουρκία, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ενημερώσεις. «Ελπίζουμε τουλάχιστον, οι διαρροές πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να προμηνύουν αλλαγή στάσης, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημειώνει.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει θετικές τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι «η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με το προσφυγικό» και ότι «δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί» και υπογραμμίζει πως «η διακήρυξη της εγκατάλειψης της γραμμής που είχε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι - έστω και αργά - ιδιαιτέρως σημαντική».
Η Κουμουνδούρου αναμένει ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον θα οδηγήσει σε μία επανεκκίνηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση νέας συνάντησης 3+1 (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο) και κυρίως για ενεργή στήριξη από τις ΗΠΑ του αγωγού EastMed, ο οποίος περνά από την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.