Η Γεννηματά διεκδίκησε «δάφνες» για την ψήφο των αποδήμων
Στις κινήσεις του Κινήματος Αλλαγής ώστε να παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων εστίασε η Φώφη Γεννηματά, κατά την παρέμβαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε τη σημασία που έχει το δικαίωμα επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν έκανε δεκτή την πρόταση του κόμματος της.
Όπως ανέφερε η ίδια, «για την ψήφο των αποδήμων, από την αρχή η μεν ΝΔ δεν έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις της ο δε ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρωτοφανές ατόπημα να προτείνει τον μη συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών».
Ακόμα, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως «το νομοθέτημα που έρχεται να ψηφιστεί δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε...Είναι όμως μια αρχή. Γι'αυτό δίνουμε τη θετική μας ψήφο γιατί έτσι γίνεται ένα βήμα για την κατεύθυνση που εμείς επιδίωκουμε. Εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημα που οι ίδιοι οι απόδημοι διατύπωσαν: Η επιστολή ψήφος είναι αναγκαία. Είναι μια πρακτική δοκιμασμένη. Μια δυνατότητα καθοριστική για τη διευκόλυνση και τελικά την ίδια τη συμμετοχή των αποδήμων» συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Για τα ελληνοτουρκικά
Εξάλλου, και μιλώντας για τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η κ. Γεννηματά ανέφερε 4 βασικές προτάσεις του κόμματος της:
Απαιτείται στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση με απαίτηση έμπρακτης αλληλεγγύης. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο να ξεκαθαρίσει πως η Ε.Ε.δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο. Και ότι θα επιβάλλει κυρώσεις σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη κράτους μέλους της Ε.Ε.
2. Πρέπει να ενισχυθούν όλα τα σχήματα συνεργασιών που οικοδομήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης χρειάζονται πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο με χώρες που τους αφορά η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, από την Ρωσία ως και την Κίνα.
3. Είναι αναγκαία η ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. Έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα υψηλού επιπέδου, έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό, ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του.
4. Χρειάζεται να επιδιώξουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες . Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία , ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι η Χάγη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συνέχισε λέγοντας «εμείς θέλουμε ειρήνη αλλά κόκκινη γραμμή μας είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όποιος θέλει να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα εθνικά μας δικαιώματα οφείλει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει το τίμημα»