Πως η Αθήνα εγκλωβίζει την Άγκυρα στη «σκιά» της συμφωνίας με τη Λιβύη
Με τρεις κινήσεις σε επίπεδο Ευρώπης Ηνωμένων Εθνών και Λιβύης, η Αθήνα επιχειρεί να εγκλωβίσει την Άγκυρα μετά την επιθετική κίνηση της τελευταίας να συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η Ελλάδα αναμένεται να αποστείλει εντός της ημέρας δυο επιστολές, μια προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και μια προς τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στη Μεσόγειο και να καταγράψει τις επιπλοκές που προκαλεί η ανιστόρητη επιλογή της Τουρκίας.
Παράλληλα, στις επιστολές αυτές, που σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, θα έχουν μόνον λεκτικές διάφορες μεταξύ τους, θα καθίσταται σαφές ότι η απόφαση Ερντογάν είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, ενώ θα γνωστοποιείται η θέση της χώρας μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει μεθαύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτή την απόφαση της Άγκυρας και να καταγράφει η αντίδραση της ΕΕ στο κείμενο των συμπερασμάτων που θα εκδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ιδίαν επαφές με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Το κλίμα, πάντως, είναι ιδιαίτερα θετικό στις Βρυξέλλες, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και χθες στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων, που συνεδριάζει πάντα πριν από την Σύνοδο Κορυφής, για να προετοιμάσει την ατζέντα των συνομιλιών των ηγετών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη στάση των συναδέλφων του και μάλιστα είπε συγκεκριμένα ότι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος καταδίκασαν την κίνηση της Τουρκίας.
Προσέθεσε δε, ότι ετέθη προς συζήτηση ακόμη και η διαμόρφωση ενός πλαισίου κυρώσεων της ΕΕ προς την γειτονική μας χώρα, κάτι που θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής.
Πολλά θα κριθούν, πάντως, και από τη στάση της Γερμανίας, η οποία μέχρι ώρας δεν φαίνεται να θέλει να εμπλακεί στην υπόθεση καθώς - όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές - η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να συγκρουστεί με το Ερντογάν, φοβισμένη έξαρση του προσφυγικού στην Ευρώπη και δη στην δίκη της χώρα.
Η τρίτη και τελευταία επί του παρόντος, κίνηση της Αθήνας αφορά την Λιβύη. Την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Κώστα Τασούλα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και πολέμιος της συμφωνίας που υπεγράφη με την Άγκυρα.
Ο ίδια αναμένεται να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και να πιστοποιήσει ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των πολιτών.