Πάιατ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι προκλητικό

Πάιατ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι προκλητικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:55 Δημιουργία 06/12/19, 08:48

«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν βοηθάει και είναι προκλητικό», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος.

Καταδικάζοντας τη συμφωνία, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή».

Σημείωσε δε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα, ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Την ίδια ώρα, ο Πάιατ υπογράμμισε πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι: «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε την σταθερότητα στην περιοχή.»

Για την τουρκική συμπεριφορά, ο Πάιατ υπογράμμισε πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της εισβολής στην Συρία ή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 «… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Δύση και μέλος της Νατοϊκής συμμαχίας.»

Αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θαυμάζουν και σέβονται την συμπόνια που οι Έλληνες έχουν δείξει στους πρόσφυγες σε αυτή την πρωτοφανή ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Επιπρόσθετα, τόνισε πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Ελλάδα σηκώνει πολύ περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να παραμείνει μια περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας και κοινά ωφέλιμης ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με τους συμμάχους της Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ συνεισφέρουν επιτυχώς σε αυτή την προσπάθεια.

Αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι: «Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με δηλώσεις και έργα. Η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, που δεν έχει νομικές επιπτώσεις, είναι κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας.»

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Τουρκία πως με τις πράξεις της διαταράσσει την σταθερότητα της Νατοϊκής συμμαχίας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Τουρκία εξελίσσεται συνεχώς σε ένα προβληματικό σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ για μια σειρά από λόγους. Οι πιο σημαντικοί είναι ότι αγοράζει οπλικά συστήματα από χώρες εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι παίρνει πρωτοβουλίες και κάνει στρατηγικές επιλογές που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Νατοϊκής συμμαχίας όπως είναι η εισβολή στην Συρία. Και τρίτος λόγος είναι ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί εντάσεις με τις γειτονικές της χώρες με τις οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ όπως είναι η Ελλάδα. Πράξεις σαν τις παραπάνω υπονομεύουν την συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.»

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το προσφυγικό ζήτημα για να προωθήσει την δική της ατζέντα. «Βλέπουμε την Τουρκία να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με σκοπό την ικανοποίηση των γεωστρατηγικών στόχων της στην Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα υψηλόβαθμοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της χώρας τους τότε θα «ανοίξουν την πόρτα» και η Ευρώπη θα «πλημμυρίσει» με πρόσφυγες. Αυτό μας δείχνει ότι η γειτονική χώρα μπορεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε λέγοντας:« Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ότι η Τουρκία χρειάζεται επιπρόσθετη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί τους περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχει στo έδαφος της με δεδομένο βέβαια πως αυτή με την σειρά της θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που θα της ανατεθούν. Αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβει η Τουρκία είναι ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υποκύψουν σε απειλές και εκβιασμούς για να πάρουν ευνοϊκές προς αυτήν αποφάσεις.»

Αν σου άρεσε κάνε