Στο ΝΑΤΟ οι απίστευτες αξιώσεις της Άγκυρας, στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο
Ψηλά στην ατζέντα σύσσωμης της πολιτικής σκηνής είναι το επίμαχο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με την Άγκυρα να δυναμιτίζει το κλίμα σε καθημερινή βάση.
Τα «βλέμματα» αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, Τρίτη και Τετάρτη, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει επί τάπητος τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σημειώνεται πως μετά τη συμφωνία με την Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, η Άγκυρα πλέον αμφισβητεί και την υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελορίζου.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ζητήσει την αποδοκιμασία και την καταδίκη των προκλήσεων της Τουρκίας, όπως προανήγγειλε κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου της ΝΔ.
«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ.
Σε αυτό το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί «πόλωση», εξαπολύοντας «βολές» κατά της κυβέρνησης για έλλειψη στρατηγικής.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής χωρίς πυξίδα και χωρίς στρατηγική.
Με δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι «από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής».
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας».
«Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
Τι δηλώνει σχετικά η Φώφη Γεννηματά
«Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία .
Με συγκεκριμένες κινήσεις. Μεταξύ άλλων να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:
(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Γι αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση».