Η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων στο επίκεντρο των επαφών Δένδια
Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι επαφές κορυφής που είχε την Τρίτη στα Σκόπια ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε αρχικά με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Νικόλα Ντιμιτρόφ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.
Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Δένδια στη γειτονική χώρα βρέθηκαν οι προοπτικές για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συζητήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οικονομικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και ευρύτερα, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.
«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη και σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποιεί «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον», όπως είπε.
Όπως ανέφερε, οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τις δύο χώρες και οι κυβερνήσεις τους εργάζονται για την ουσιαστική ενίσχυση και εμβάθυνσή τους, σε ευρύτατο φάσμα τομέων.
Ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, στην επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρο Διακόπουλο.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στα Σκόπια «αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε και αυτός την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τις οποίες, οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν εγγυήσεις από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση των Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που δρομολογούνται για τον Απρίλιο του 2020, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται, ανεξαρτήτως εκλογών και σημείωσε ότι αυτή πλέον αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.
Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ανήγγειλαν τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Ο κ. Δένδιας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια συναντήθηκε και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.
Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα μεταβεί στα Τίρανα για να εκφράσει, όπως είπε, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τα θύματα του φονικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία και να μεταφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας στην πληγείσα από τον σεισμό Αλβανία, το συντομότερο δυνατόν.