Σαφείς όροι Μητσοτάκη για στήριξη της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στην ΕΕ
Το σκόπελο του Σκοπιανού, ενός θέματος που απασχόλησε επί δεκαετίες την χώρα και πλήγωσε πολιτικά το κόμμα του, φαίνεται να ξεπερνά οριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας στους βόρειους γείτονες μας σαφείς όρους, προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή τους προοπτική.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά - μετά το γαλλικό βέτο στην πορεία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ - με τον Ζόραν Ζάεφ, κατέστησε σαφές ότι θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο δρόμο προς την ενωμένη Ευρώπη, εάν οι γείτονες σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, αποφύγουν τις προκλήσεις και κινηθούν μακριά από αλυτρωτικές βλέψεις.
Η καχυποψία παραμένει, αλλά όλοι αποδέχονται πλέον ότι υπάρχει ένα παράθυρο συνεργασίας, που είναι στα χέρια των ηγετών των δύο χωρών να αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Για τον κ. Μητσοτάκη, πέραν φυσικά της διαφύλαξης της ιστορίας, σημαντικό είναι και το μέλλον και οι προοπτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η πρώτη του κίνηση ήταν να παραστεί στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εμπορίου σήματος των μακεδονικών προϊόντων. Το «Μ» και η λέξη «Great» με το “GR” τονισμένο που παραπέμπει ευθέως στο «Greece», συνθέτουν το νέο σήμα που θα συνοδεύει τα αγαθά της Μακεδονίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ακόμη και προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει το ενδιαφέρον του για την προστασία και τον διαχωρισμό από εκείνα των Σκοπίων και μάλιστα είχε κάνει πολλές συναντήσεις με Μακεδόνες παραγωγούς, δεσμευόμενος ότι θα δώσει μάχη για να μην πληγεί η εξαγωγικής τους δραστηριότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης εξασφάλισε την δέσμευση Ζάεφ οτι θα μείνει μακριά από ακρότητες και προκλητικές ενέργειες, είναι πιθανόν να θέσει το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ στον πρόδρομος Γαλλίας. Άλλωστε, η ενταξιακή πορεία ενός κράτους μπορεί να διαρκέσει και 10 χρόνια, διάστημα ικανό για να φανούν και οι προθέσεις και οι δυνατότητες του υπό ένταξη μέλους.
Στην ίδια γραμμή κινούνται άλλωστε και η Γερμανία και οι ΗΠΑ, που χαιρετίζουν την προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξή τους στην ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις παραπέμπονται για μετά, στον Απρίλιο του 2020 και τις εκλογές που θα γίνουν στη γειτονική χώρα.
Το παρασκήνιο, ωστόσο, θα ενταθεί μέχρι τότε και οι διαβουλεύσεις θα είναι διαρκείς. Εκτός από το Παρίσι, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Βερολίνο, αν και η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται αποδυναμωμένη σε σχέση με τον πρόεδρο Μακρόν.
Στο εσωτερικό μέτωπο , ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικά πρόβλημα, καθώς οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να ανατραπεί η συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη αποδεχθεί το γεγονός αυτό και αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα πρέπει πάντοτε να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.