Πρέσπες και μακεδονικά προϊόντα στο «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη-Ζάεφ
Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ειδικότερα το ζήτημα των μακεδονικών προϊόντων, καθώς και η προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μονοπώλησαν τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε την κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.
Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.
Οι κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.
Η επαφή των δύο ανδρών διήρκησε περίπου 40 λεπτά και έγινε σε θετικό κλίμα, όπως αναφέρουν πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο Ζάεφ προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός τς Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε πως ότι ο κ. Μητσοτάκης του υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβήσει στο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ώστε να αρθεί το βέτο που έχει θέσει το Παρίσι στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ.
Επίσης, ο κ. Ζάεφ δεσμεύθηκε για τα εμπορικά σήματα, δηλώνοντας αισιόδοξος. Είπε ότι υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρουμε τον καλύτερο φιλικό τρόπο που να προστατέψει και τις δύο πλευρές γιατί οι φίλοι το κάνουν αυτό».
Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Βούλγαρο ομόλογο του, Μπόικο Μπορίσοφ.
Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκάρδια χειραψία και πριν αποχωρήσουν τα τηλεοπτικά συνεργεία, δήλωσαν πόσο καλοί φίλοι είναι, ενώ αναφέρθηκαν στην πρώτη φορά που γνωρίστηκαν, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, και μάλιστα τότε ο κ. Μπορίσοφ του είχε δώσει συμβουλές πώς θα γίνει πρωθυπουργός και είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι θα γίνει πρωθυπουργός.
Στις συναντήσεις, από ελληνικής πλευράς, μετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.