Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μας ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι Μεσογείου-Ευρώπης
Το μεγαλόπνοο στόχο της κυβέρνησής του να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι, όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιβεβαιώνεται στην Αθήνα αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Σαγκάη: οι σχέσεις των δυο χωρών είναι θερμότερες από ποτέ».
Αναφερόμενος αναλυτικά στην ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δυο χωρών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας ώστε να οδηγήσουν σε ειρηνικές και γόνιμες απαντήσεις στις προκλήσεις του αιώνα μας».
«Διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις 16 συμφωνίες που υπογράφηκαν τη Δευτέρα. «Ο δρόμος που ανοίγουμε σύντομα θα γίνει λεωφόρος», συμπλήρωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι χαίρεται ιδιαίτερα για την καλή εικόνα που έχει το Πεκίνο για την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.
Χαιρέτησε δε την ίδρυση γραφείου και υποκαταστήματος από κινεζικές τράπεζες.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί ξανά στην Κίνα τον Απρίλιο για την πρωτοβουλία 17+1 και χαιρέτησε την προστασία έξι κρίσιμων προϊόντων στην αχανή αγορά της Κίνας.
Σι Τζινπίνγκ: Επενδύσεις σε ενέργεια και τράπεζες
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα είναι χώρα πανάρχαιου πολιτισμού.
«Η χώρα έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή για να αποκαταστήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Είμαι ευτυχής που τα διαπιστώνω αυτά. Τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς μπορούν να οικοδομήσουν μια ευημερούσα χώρα», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.
«Οι λαοί μας ζητούν πιο στενές και φιλικές ανταλλαγές και αμοιβαία οφέλη. Αυτή είναι η τάση των καιρών μας», συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε μάλιστα παραγωγική τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η σχέση μας θα προχωρήσει προς το μέλλον», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά συμφέροντα των δυο χωρών, εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν οι δυο πλευρές να δείχνουν κατανόηση. «Κίνα και Ελλάδα είναι εκ φύσεως εταίροι για την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας Δρόμος», τόνισε.
«Προσβλέπουμε την συνεργασία και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διακομιστικό ρόλο του Πειραιά αλλά και την γραμμή ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας. Θέλουμε να υπάρξουν επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και τον τραπεζικό τομέα», συμπλήρωσε.
Αναλυτικά, οι 16 συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, έχουν ως εξής:
Το πλαίσιο των δεκαέξι συμφωνιών που υπογράφησαν μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχει ως εξής:
1. Συνθήκη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας περί εκδόσεως.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και από κινεζικής πλευράς από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi (Mr. Wang Yi, Minister of Foreign Affairs).
Περιεχόμενο: Η Συνθήκη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας περί εκδόσεως προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία στον ποινικό τομέα μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και αποσκοπεί στην καταστολή του εγκλήματος επί της βάσεως του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους. Η εν λόγω Συνθήκη περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τον σκοπό, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και άλλες σχετικές διατάξεις που διέπουν τη συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την έκδοση εκζητουμένων προσώπων.
2. Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 σε Βασικούς Τομείς.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης He Lifeng (Mr. He Lifeng, Chairman of National Development and Reform Commission).
Περιεχόμενο: Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια στα οποία οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Η υπογραφή του καταλόγου αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους, επενδυτική ή άλλου είδους, σε αυτά.
3. Μνημόνιο Κατανοήσεως για την προώθηση της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και από κινεζικής από τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας Zhong Shan (Mr. Zhong Shan, Minister of Commerce).
Περιεχόμενο: Με το Μνημόνιο Κατανόησης ενισχύεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ενθαρρύνεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία, τόσο στον επενδυτικό τομέα, όσο και γενικότερα μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.
4. Πρωτόκολλο μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επί των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή σαφράν από την Ελλάδα στην Κίνα.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαυρουδή Βορίδη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.
Περιεχόμενο: Με το υπογραφέν πρωτόκολλο θα επιτραπεί πλέον η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του Κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία. Την υπογραφή του πρωτοκόλλου επιδιώκαμε από ετών.
5. Πρωτόκολλο φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαυρουδή Βορίδη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.
Περιεχόμενο: Επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά. Έως τώρα, αυτή την δυνατότητα είχαν ορισμένες μόνον περιοχές.
6. Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς ραδιοφώνου, τηλεόρασης και ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στυλιανό Πέτσα και από κινεζικής πλευράς από τον κ. Nie Chenxi, Administrator of National Radio and Television Administration.
Περιεχόμενο: Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί ένα κείμενο που έχει ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
7. Μνημόνιο Κατανοήσεως για τη συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υφυπουργό Αθλητισμού Ελευθέριο Αυγενάκη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβυη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.
Περιεχόμενο: Το εν λόγω Μνημόνιο συνετάχθη με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας, κατανοήσεως των φορέων των ατόμων με αναπηρία των δύο χωρών, τον συντονισμό της συνεργασίας τους στο διεθνές πλαίσιο και την προώθηση των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Προτείνεται, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας των ατόμων με αναπηρίες στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών, για την προώθηση των σκοπών του Παραολυμπιακού κινήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο του αθλητισμού.
8. Μνημόνιο Κατανοήσεως μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Κεφαλογιάννη και από κινεζικής πλευράς από τον Feng Zhenglin, Administrator of Civil Aviation Administration of China.
Περιεχόμενο: Το Μνημόνιο Κατανόησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόβλεψη περί πολλαπλού διορισμού αεροπορικών εταιρειών, καθώς και νέο Πίνακα Διαδρομών, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων charter, καθώς και μίσθωσης αεροσκαφών (leasing), κατά την εκτέλεση δρομολογίων στις συμφωνηθείσες διαδρομές.
9. Συμφωνία για την εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πάνο Λασκαρίδη και από κινεζικής πλευράς από τον Xie Fuzhan, ορόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών.
Περιεχόμενο: Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών, δια μέσου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, πρόκειται να ιδρύσει Κέντρο Κινεζικών Σπουδών, για την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού.
10. Συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.
Περιεχόμενο: Σύμπραξη του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του εν λόγω Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
11. Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO Shipping Corporation Limited, Xu Lirong.
Περιεχόμενο: Δηλώνεται με επίσημο τρόπο η βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στον Λιμένα Πειραιώς, το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από Κινεζικής πλευράς.
12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα της Bank of China.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρο Μητράκο και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of China κ. Liu Liange.
Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα, 4ης μεγαλύτερης Τράπεζας παγκοσμίως, με ενεργητικό ύψους $230 δισ.
13. Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Αθήνα της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Μητράκο και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing.
Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της ICBC στην Αθήνα, μεγαλύτερης Τράπεζας παγκοσμίως, με ενεργητικό ύψους $338 δισ.
14. Συμφωνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος επένδυσης στο έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας "ΑΡΙΑΔΝΗ".
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σΣύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei.
Περιεχόμενο: Εκδηλώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα για την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.
15. Συμφωνία συνεργασίας για την δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τους (1) πρόεδρο NUR Energie, Kevin Sara και (2) διευθύνοντα σύμβουλο Prenecon-Green Energy Holdings Plc, Δημήτριο Μπούρα και από κινεζικής πλευράς από τους (1) πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing και (2) πρόεδρο του China Energy Engineering Group, Wang Jianping.
Περιεχόμενο: Επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζεται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή αυτονομία του νησιού.
16. Δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων του Λιμένος Πειραιώς.
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τους (1) αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell και (2) διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Αθανάσιο Λιάγκο και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο της Εxport-Import Bank of China, Xu Xiaolian.
Περιεχόμενο: Αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China. Έτσι εκδηλώνεται με άμεσο θετικό τρόπο η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατ' επέκταση η υποστήριξη της ΕΕ στην εν λόγω επένδυση.