Συνάντηση Δένδια με Ζάεφ και Ντιμιτρόφ την Παρασκευή
Συνάντησεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Γενεύη, όπου μεταβαίνει προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου, Αλέξανδρο Γεννηματά, «στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα ήδη από το 2003, με τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, υπήρξε πρωτεργάτης της ενταξιακής αυτής προοπτικής και μετέπειτα πορείας. Η συζήτηση θα εστιαστεί στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και πώς η Ελλάδα θα στηρίξει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων και από εκεί και πέρα ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, εκεί οι θέσεις είναι γνωστές, στο πώς θα υπάρξει ορθή και απαρέγγκλιτη τήρηση της συμφωνίας».
Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Γεννηματάς, η Ελλάδα συνομιλεί πάνω σε αυτό το ζήτημα με τους εταίρους, όμως αξιολογεί τα όποια επόμενα βήματα σχετικά με την ενταξιακή προοπτική, τα οποία πρέπει να είναι προσεκτικά.
«Η Ελλάδα έχει έναν ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή», επισήμανε για να συμπληρώσει: «Όποια πρωτοβουλία είναι να ανακοινωθεί θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατοτήτων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ήδη αύριο θα μεταβληθούν οι δεδηλωμένες θέσεις σημαντικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προκειμένου να επιτευχθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα να υπάρξει πρόοδος στην επιθυμητή αυτή κατεύθυνση».
Όσον αφορά τις επιτροπές για τις απαιτούμενες αλλαγές με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών υποστήριξε ότι αναμένεται να καθοριστεί σύντομα η νέα σύνθεση της επιτροπής για τα βιβλία, ενώ για τα εμπορικά σήματα υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η επωνυμία της «αυθεντικής, πραγματικής Μακεδονίας και να κερδίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το παιχνίδι της επικοινωνίας». «Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», είπε ο κ. Γεννηματάς.