Μητσοτάκης από Βουλή: Δεν είναι μουσειακή η Ελληνική Επανάσταση
Τη σημασία της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και το πως αυτή αντανακλά το παρόν και το μέλλον θέληση να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής «Ελλάδας 2021».
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται και να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες μέσα στο χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό αλλά ως καύσιμο για το μέλλον της».
Ένα έθνος αναγεννιέται και μέσα από τις περιπέτειες του προοδεύει όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια. Τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης αξίζει να τα αναδείξουμε με πολλούς τρόπους» συμπλήρωσε.
Ακόμα, μιλώντας για το σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανασυστηθεί σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, παντού όπου υπάρχει ελληνισμός».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «μια τέτοια επέτειος ανήκει και σε άλλους πολλούς, πέραν του έθνους μας. Στους διαχρονικούς φιλέλληνες και σε όσους εμπνεύστηκαν από το ιδεώδες της ελληνικής επανάστασης. Το δημοκρατικό πνεύμα των διδαγμάτων της επανάστασης διαπότισε τα συντάγματα. Πιστοί στη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών» πρόσθεσε.
Και κατέληξε μιλώντας για τη σύγχρονη προσπάθεια -από την κυβέρνηση, τη Βουλή, την επιτροπή «Ελλάδα 2021»- «φιλοτέχνησης» της νέας ζωφόρου του Παρθενώνα, σε συνέχεια εκείνης της πομπής των Παναθηναίων. Και εκείνη, όπως και η σημερινή, θα αναδεικνύει την προετοιμασία για τη μεγάλη χαρά της ζωής και της προκοπής ως ανταπόκριση στους αγώνες εκείνων των Ελλήνων 200 χρόνια πριν.
Κάνοντας λόγο για εκ νέου γνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη δική του ομιλία ότι η Ελλάδα προόδευσε, όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια, έστω και μέσα από περιπέτειες, και πρόσθεσε ότι η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.
Επισημαίνοντας ότι σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, σήμερα, συνέχισε, ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό Ιερό Λόχο, υπογραμμίζοντας την προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι όμως έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην πατρίδα με τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
Ανατρέχοντας στα Συντάγματα της Επανάστασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημοκρατικό τους πνεύμα διαπότισε την πολιτική ζωή και η Ελλάδα υπήρξε πολιτικά πρωτοπόρα χώρα. Εμπνεόμαστε από τις χρυσές σελίδες, αλλά οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Εν συνεχεία έκανε ειδική αναφορά στην επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αλλά και στα πρώτα 31 μέλη της, προσωπικότητες με διαφορετική διαδρομή και προφίλ, πολλές από τις οποίες έχουν διακριτή πορεία στο εξωτερικό.
Τον πρωθυπουργό στο βήμα διαδέχθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου, που έκανε λόγο για ιδανική ευκαιρία για άσκηση αυτογνωσίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να προσδιορίσουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε, σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της επιτροπής. Μιλώντας για την ευκαιρία επανασύστασης της Ελλάδας στο εξωτερικό, μίλησε επίσης για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που άφησαν το αποτύπωμά τους, σε πολλούς από τους οποίους έκανε ονομαστική αναφορά.
Και, ξεδιπλώνοντας στη συνέχεια το σχέδιο της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει (η επιτροπή) στο σχεδιασμό πολύμορφων πράξεων, με τη συμμετοχή των Ελλήνων εντός της επικράτειας αλλά και στο εξωτερικό. Η επέτειος αφορά όλες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τόνισε, χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις. Ζήτησε δε, την εμπλοκή όσων περισσοτέρων πολιτών γίνεται, για να καταθέσουν ιδέες, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν.
Κλείνοντας, η κυρία Αγγελοπούλου παρατήρησε ότι τα 200 χρόνια έχουν μέσα τους μεγάλες στιγμές αλλά και υποχωρήσεις, υποσχέθηκε δε, ότι θα αποδοθεί το οφειλόμενο χρέος ανοίγοντας το βήμα μας με αισιοδοξία.