Επενδύσεις σε τουρισμό, ενέργεια και μεταφορές στην ατζέντα Μητσοτάκη στη Σανγκάη
Τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί τομείς, στους οποίους Αθήνα και Πεκίνο μπορούν να συνεργαστούν, διευρύνοντας το πεδίο επενδυτικής δράσης, που έχει ήδη ξεκινήσει με κορυφαία κίνηση την επένδυση της Cosco στον Πειραιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται από την Παρασκευή στη Σαγκάη, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Κίνας και οι επενδύσεις θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα.
Ήδη , έχουν τεθεί τα ζητήματα που αφορούν τους Κινέζους, με πρώτο την απευθείας αεροπορική σύνδεση Πεκίνου - Αθήνας, την δραστηριοποίηση κινεζικών εταιρειών στον τουρισμό, στην περιοχή της Κρήτης συγκεκριμένα, αλλά και την περαιτέρω επέκταση της επένδυσης της Cosco.
Ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη το στίγμα των προθέσεων του, μιλώντας χθες σε διεθνές συνέδριο στην Σαγκάη. Παρουσία εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης και δεκάδων επιχειρηματιών, τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να βοηθούν αποτελεσματικά τους επενδυτές.
«Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω», είναι η φράση που θα ακούτε πολύ συχνά από την κυβέρνηση μου», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτή την ώρα η Ελλάδα αποτελεί μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει το ενδιαφέρον του Πεκίνου για αποστολή των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη και θεωρεί ότι είναι απολύτως εφικτό η πύλη εισόδου να είναι η Ελλάδα, μέσω του Πειραιά και της cosco, του αναβαθμισμένου σιδηροδρομικού δικτύου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θα είναι στον πυρήνα των συζητήσεων του με την ηγεσία της Κίνας.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η Αθήνα θέλει την ένταξη στην Κίνα ελληνικών προϊόντων (αγροτικών και όχι μόνο) και για τον λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης πήρε μαζί του στην Σαγκάη περισσότερους από 60 εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών. Χθες μάλιστα, εγκαινίασε στην κινεζική πόλη έργο ελληνικής εταιρείας, εκπέμποντας το μήνυμα της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Στο εσωτερικό , το προσφυγικό παραμένει ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση καθώς δεν έχουν εξοριστεί οι αντιδράσεις πολιτών για το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών από τους μετανάστες. Κάτοικοι πόλεων της ηπειρωτικής Ελλάδας αντιδρούν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το σχέδιο μετεγκατάστασης . Οι βουλευτές της ΝΔ πιέζονται από τους ψηφοφόρους τους, ενώ δήμαρχοι και περιφερειάρχες παρακολουθούν - στην πλειοψηφία τους - αμέτοχοι την συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διαμηνύει το υπουργείο πρέπει άμεσα να φύγουν από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου τουλάχιστον. 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες προς την ενδοχώρα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στα hot spots.