Νέα στήριξη Παυλόπουλου προς Αναστασιάδη για τις τουρκικές προκλήσεις
Την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου για τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Αναφέρθηκε δε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επικείμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να είναι εναρμονισμένοι και με μια θετική ατζέντα.
«Αυτό που παρατηρείται από πλευράς Τουρκίας το να τίθενται προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα προ του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και τις παράνομες ενέργειες, τις έκνομες ενέργειες της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιλαμβάνεστε δεν βοηθούν και δεν είναι δυνατόν να γίνουν και αποδεκτές», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Επίσης, δήλωσε την από πλευράς της Κύπρου ετοιμότητα για τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν επανέναρξη του διαλόγου.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία του με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη του.
Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη την αμέριστη εμπιστοσύνη όλων, όπως είπε για του χειρισμούς του στην υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού ενώ πρόσθεσε πως η συμπαράστασή του είναι δεδομένη.
«Η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, επομένως η όποια λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται, εκτός από το διεθνές, και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ιδίως, εκτός από το διεθνές δίκαιο, ορίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επίλυση του Κυπριακού μόνο ως ομοσπονδιακό κράτος μπορεί να υπάρξει. Συνομοσπονδία δεν νοείται κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου από ένα συνομοσπονδιακό κράτος. Αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα τα οποία οφείλει να καταλάβει η Τουρκία», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Ξεκαθάρισε δε πως δεν νοούνται στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα πρέπει καταλάβει ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη στο ζήτημα του Κυπριακού.
«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα ούτε βεβαίως η ΕΕ τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας όταν παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως η ΑΟΖ έχει οριστεί με βάση τη Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας από το οποίο δεσμεύεται.
«Είναι γνωστή η τακτική της Τουρκίας αλλά πρέπει να καταλάβει ότι οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις, γραφικές μεν επικίνδυνες δε, δεν πρόκειται να περάσουν. Αυτό είναι δεδομένο», συμπλήρωσε.