«Σκουπίδια» οι τουρκικές καταγγελίες για τους μετανάστες, τόνισε ο Χρυσοχοΐδης
Στην κατηγορηματική διάψευση των καταγγελιών της Άγκυρας περί κακομεταχείρισης των μεταναστών, προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «σκουπίδια».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως υιοθετεί τους αβάσιμους και προπλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας περί βίαιης απώθησης προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές.
«Να είστε πολύ προσεκτικοί. Γιατί ορισμένα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν αφορούν εμάς ή εσάς, αλλά αφορούν την Ελλάδα. Ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι από συνεντεύξεις μεταναστών διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι τους κακοποίησαν. Αυτά λένε οι Τούρκοι κι εσείς κάνετε ερωτήσεις και δηλώσεις. Εγώ αυτά εδώ πέρα (σ.σ. ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ) τα θεωρώ σκουπίδια. Να τι τρέχει λένε οι Τούρκοι. Τα δεχόμαστε αυτά;» διερωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Εγώ δεν θα δεχόμουν ποτέ να πω τέτοια πράγματα και θα υπερασπιστώ την ελληνική μεταναστευτική πολιτική κι όχι να αφήνω υπόνοιες ότι κάποιοι στο Αιγαίο προβαίνουν σε ενέργειες δήθεν διαφορετικές από το παρελθόν, που προσβάλλουν τα ανθρωπιστικά μας καθήκοντα. Προς Θεού μην ανοίξουμε τέτοια κουβέντα. Εμείς είμαστε το υπόδειγμα στην Ευρώπη και στην υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Ότι γινόταν γίνεται», ανέφερε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής με αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο για το άσυλο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τολμηρό και φιλόδοξο», ενώ είπε πως θα λάβει υπόψιν τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων οργανώσεων, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το νομοσχέδιο για το άσυλο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα, που θα βοηθήσει τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο, να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, τις υποχρεώσεις τους. «Όσο περισσότερες ροές έχουμε, αλλά και όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο το ανθρωπιστικό ζήτημα επιβαρύνεται», σχολίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης.