Με 165 «ναι» πέρασε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο από τη Βουλή
Με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων, από Ν.Δ. και Ελληνική Λύση ψηφίστηκε επί της αρχής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, σε άρθρα και στην υπουργική τροπολογία για τους ΟΤΑ, το ΚΙΝΑΛ, το κκε και το ΜεΡΑ 25.
- Στο άρθρο 3, ναι ψήφισαν 165, όχι 103 και 19 παρών
- Στο άρθρο 5, ναι ψήφισαν 184, όχι 103
- Στο άρθρο 7, ναι ψήφισαν 184, όχι 103
- Στο άρθρο 11, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19
- Στο άρθρο 15, ναι ψήφισαν 156, όχι 131
- Στο άρθρο 53, ναι ψήφισαν 156, όχι 131,
- Στο άρθρο 54, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 55, ναι ψήφισαν 165, όχι122
- Στο άρθρο 56, ναι ψήφισαν 156, όχι 122, παρών 9
- Στο άρθρο 57, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 157, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19
- Στο άρθρο 161, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 178, ναι ψήφισαν 155, όχι 132
- Στο άρθρο 184, ναι ψήφισαν 155, όχι 132
- Στο άρθρο 205, ναι ψήφισαν 165, όχι 121, παρών 1
- Στο άρθρο 210, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
Στην τροπολογία 64 (επί άρθρου 1 & 7) ναι ψήφισαν 156, όχι 113 και 18 παρών.
Αδ. Γεωργιάδης: «Οι πολίτες μας θα ταλαιπωρούνται λιγότερο»
«Το νομοσχέδιο αυτό θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και ευκολότερη» είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Θα την κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη, γιατί περιορίζει τους χρόνους που έχαναν όταν έκαναν μια επένδυση και ήθελαν να πάρουν μια άδεια, όταν ήθελαν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Είναι βέβαιο ότι μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου οι συμπολίτες μας θα ταλαιπωρούνται λιγότερο, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την περιουσία τους περισσότερο, να δημιουργήσουν τα όνειρά τους, να φτιάξουν περιουσίες στην Ελλάδα, να έρθουν ξένοι επενδυτές» είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν αυτό το νομοσχέδιο είχε δεχθεί σοβαρή κριτική επί των άρθρων και αν γινόταν δυνατό να πάρει η κυβέρνηση ιδέες από την αντιπολίτευση για να διορθώσει άρθρα. Πρόσθεσε δε πως «όποιος βουλευτής δεν το ψηφίσει, είναι σαν να λέει στους συμπολίτες του ότι προτιμά να μένουν στο έλεος της γραφειοκρατίας, γιατί εκείνος θέλει να κάνει αντιπολίτευση».
Ο υπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην ομιλία του στη Βουλή είπε ψεύδη και ανακρίβειες. «Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα ότι δήθεν η έκθεση της ΤτΕ προβλέπει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εξ αυτού προβλέπει την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά η έκθεση της ΤτΕ λέει το εντελώς αντίθετο» είπε ο κ. Γεωργιάδης και σχολίασε: «Ακούσαμε και ότι η κυβέρνησή μας δέχθηκε τις πρώτες ρωγμές δημοκρατικής νομιμοποίησης. Έλα, Χριστέ και Παναγιά! Εκλογές κάναμε πριν τρεις μήνες. Μέσα στο 2019 έχετε χάσει σε όλες τις κάλπες που συναντηθήκαμε! Και τώρα μιλάτε για τον ελληνικό λαό! Χωνέψτε το, για να κάνετε αντιπολίτευση της προκοπής. Ο ελληνικός λαός, που βλέπει και κρίνει, επέλεξε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό της Ελλάδος! Αυτό δεν σας αρέσει, αλλά θα αναγκαστείτε να ζήσετε με αυτό, τα επόμενα τέσσερα» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αλ. Τσίπρας: «Πλυντήριο επιχειρηματικών συμφερόντων»
Να αποδομήσει συνολικά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θέλησε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι «πλυντήριο επιχειρηματικών συμφερόντων» και υποστηρίζοντας ότι «διαπνέεται από μια φιλοσοφία ακραία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντεργατική που στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί και αντιαναπτυξιακή».
Κρίνοντας τη διαδικασία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά είναι τόσο ακραίο αυτό που επιχειρείτε σήμερα, σε ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες, τα 234 άρθρα. Που δε ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Σήμερα πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο» είπε.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια σειρά «εξυπηρετήσεις» που, όπως υποστήριξε, κάνει η κυβέρνηση σε φίλους της, μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, έναντι ανταλλαγμάτων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως στο νομοσχέδιο υπάρχει κρυμένο ένα άλλο νομοσχέδιο «σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο-νοσταλγός του ΔΝΤ... Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε - σε δύσκολες συνθήκες - και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το νομοσχέδιο στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου. Και να λεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης… Ανοησίες. Όμως η διαστροφή ότι μπορείτε, μειώνοντας τους μισθούς, να φέρετε ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τρία αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ απολύσεων τον Ιούλιο, ρεκόρ μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο, ρεκόρ μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. Της καταλόγισε, επίσης, ότι οικειοποιείται επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι συντάξεις χηρείας. Επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδας για τις μειώσεις μισθών που φέρνει το νομοσχέδιο: "Άμεση επίδραση του νομοσχεδίου είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις". Δικός σας φίλος δεν είναι κύριοι της Ν.Δ. ο κ. Στουρνάρας; Αυτός τα λέει στην έκθεσή του. Να τον χαίρεστε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Έκλεισε την ομιλία του με προειδοποίηση για την αντιπολιτευτική του τακτική: «Οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι, απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος».
Φ. Γεννηματά: «Ενισχύετε τους λίγους και ισχυρούς»
Νομοσχέδιο κατώτερων των περιστάσεων, βαθιάς συντηρητικής αντίληψης, που δε δημιουργεί καμία προοπτική ανάπτυξης, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη.
Όπως σχολίασε, πρόκειται για πολυνομοσχέδιο διάφορων τακτοποιήσεων.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της λέει «όχι» επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη για τη διακυβέρνηση, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, δεν δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης.
Αντίθετα, όπως είπε, «υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας. Βαδίζει πάνω στα χνάρια που άφησε ο κ. Τσίπρας, απόλυτα πιστή στις επώδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους δανειστές, δεσμεύσεις που έχουν τσακίσει τη μεσαία τάξη. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού».
Κατά την κ. Γεννηματά, «για τη Ν.Δ. η ανάπτυξη αφορά μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Και την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης, δήθεν, ανησυχεί για τους πολλούς, τους φορτώνει τα βάρη των δεσμεύσεων του προς τον ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν το μάρμαρο. Η κυβέρνηση τους αφήνει έξω και από όποιο πλεόνασμα μοιράσει στο τέλος του χρόνου».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διαφώνησε πλήρως με τις ρυθμίσεις για την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρείται η καταστρατήγησή τους, η απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Επίσης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση. Αφαιρούνται και πάλι αρμοδιότητες και πόροι, υποβαθμίζεται περισσότερο το δημοτικό συμβούλιο με τις "διά περιφοράς" συνεδριάσεις». Όπως είπε, «παρά τις δήθεν κυβερνητικές ευαισθησίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το νομοσχέδιο δεν προωθεί καμία παρέμβαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».
«Επιχειρήσατε να στήσετε τον δικό σας "Λευκό Οίκο" και τα θαλασσώσατε. Σκέψου να μην ήσασταν και πανέτοιμοι… Φέρατε 36 αλλαγές και διορθώσεις στο επιτελικό κράτος, που ψηφίσατε μόλις πριν από δυο μήνες. Και βέβαια, η δημιουργία νέας γραφειοκρατίας, καλά κρατεί. Επιπλέον παρατηρητήρια, υπηρεσίες και διαδικασίες. Να έχουμε, να βολεύουμε τους δικούς μας…» είπε.
Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας του κόμματός της από τον πρωθυπουργό, που συναντήθηκε με τους τραπεζίτες για να μειωθούν οι χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη σχετική τροπολογία των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, όπως και την τροπολογία για το επίδομα ανεργίας όσων επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
Σχετικά με την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαιρέτισε τον αναγκαίο συμβιβασμό των κομμάτων, ώστε να βρεθούν 200 για να περάσει ο νόμος. Ωστόσο, επέκρινε τη στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως με τις ενστάσεις και αντιρρήσεις που εκφράζουν, παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια που οδηγούν σε αποκλεισμό χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Αναφορά έκανε η Φώφη Γεννηματά και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρότεινε να συμφωνηθεί ένα εθνικό σχέδιο διεκδικήσεων που περιλαμβάνει: φύλαξη των συνόρων με ενεργό συμμετοχή της Frontex, αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο και να ξεκινήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
«Δε μπορεί η Ελλάδα να σηκώνει μόνη της τα βάρη. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αν δεν συνεννοηθούμε, θα το πληρώσουμε ακριβά», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ακόμη, είπε ότι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. υπάρχει ομερτά για τις ευθύνες τους, χαρακτηρίζοντας «κοκορομαχία για το θεαθήναι» την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, «που δηλητηριάζει, όμως την πολιτική ζωή της χώρας και λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη».