Με 4 θέσεις η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων
Την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί ο «σκελετός» του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως προέκυψε σήμερα, Τετάρτη, από τη συνάντηση που είχε ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στη συνεδρίαση, πέρα από τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, μετείχαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος (από το ΣΥΡΙΖΑ), ο Κώστας Σκανδαλίδης (από το Κίνημα Αλλαγής), ο Γιάννης Γκιόκας (από το ΚΚΕ), ο Νίκος Πολίτης (από την Ελληνική Λύση) και η Φωτεινή Μπακαδήμα (από το ΜέΡΑ 25).
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι τα σημεία αυτά είναι: α) η ισοτιμία της ψήφου των αποδήμων με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, δηλαδή η ετυμηγορία τους να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε στα μέλη της Επιτροπής ότι αυτή είναι η μόνη «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, β) ποιους εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού, γ) με ποια διαδικασία θα ψηφίζουν και δ) ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, δηλαδή ποιους αφορά η ρύθμιση.
Για το πρώτο σημείο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θετικά στο να προσμετράται η ψήφος των ομογενών στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί να δοθεί λύση «σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή και με την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία» και τόνισε ότι «το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση αυτή να έχει δικαίωμα να αλλάζει το εκλογικό σώμα». Καταλήγοντας, επισήμανε την ανάγκη «να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία ανταποκρίνονται στη δημοκρατική αρχή». Να σημειωθεί ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιλέξει την εκπροσώπηση των ομογενών τους στα Κοινοβούλια, με ορισμένο αριθμό βουλευτών, χωρίς να προσμετράται η ψήφος τους στο τελικό αποτέλεσμα.
Για το ποιους θα εκλέγουν οι εκτός συνόρων Έλληνες, όλοι συμφωνούν ότι στο παραβάν θα μπαίνουν με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, ενώ ισχυρό είναι το σενάριο της αύξησης των βουλευτών στα εν λόγω ψηφοδέλτια από 12 σε 15 ώστε να μπορούν τα κόμματα να εντάσσουν σε αυτά και ανθρώπους της ομογένειας.
Σχετικά με το πώς θα διεξάγεται η ψηφοφορία, η κυβέρνηση προτείνει την επιστολική ψήφο, προοπτική με την οποία συμφωνεί το ΚΙΝΑΛ και με αστερίσκους η Ελληνική Λύση, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα προτείνουν την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, τα προξενεία και σε όποιο άλλο πρόσφορο χώρο. Προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται διατεθειμένο να κάνει πίσω και να προτείνει τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου μόνο για όσους κατοικούν πολύ μακρυά από τα εκλογικά κέντρα.
Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Γι’ αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας.
Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και δεσμεύτηκα να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα Κόμματα. Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ’ όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών Κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να βρεθεί λύση.
Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα και σε αυτή θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα» κατάληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.