Έρχονται τα μέτρα υπέρ των ευάλωτων
Ένα συνολικό σχέδιο δράσης ενίσχυσης των οικονομικά ευάλωτων πολιτών επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενδυναμώνοντας το κοινωνικό της προφίλ και καταδεικνύοντας στην πράξη ότι η ανάπτυξη δεν συνδέεται ούτε με την υψηλή φορολογία ούτε με το «κυνήγι» των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό πακέτο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα τέλη του μήνα και αφού προηγουμένως έχουν οριστικοποιηθεί τα έσοδα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα μέτρα, τα οποία επεξεργάζεται αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο, είναι τα εξής:
-Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, έμμεσων φόρων και του ΕΝΦΙΑ, που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό για το 2020.
-Επίσπευση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Ιουνίου του 2020.
-Διανομή - μέσα στο έτος- κοινωνικού μερίσματος, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς στους μακροχρόνια ανέργους μέσω της αύξησης του επιδόματος του ΟΑΕΔ.
-Προκαταβολή εντός του 2019 του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση του πεδίου των δικαιούχων.
-Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα ασφάλισης και μισθοδοσίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι αυτά τα μέτρα εκτός του ότι στηρίζουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, θα ενισχύσουν την ζήτηση στην αγορά και θα τονώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το «πακέτο» αυτό σε συνδυασμό με τα επενδυτικά πρόγραμμα που «ξεπαγώνουν» και τις ιδιωτικοποιήσεις, αποτελούν τον πυρήνα του μείγματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, το οποίο έχει ήδη συζητηθεί και με τους δανειστές της χώρας, οι οποίοι έχουν πειστεί ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή πολιτικής, η μείωση της φορολογίας και η ένταση στις μεταρρυθμίσεις.
Ο πρωθυπουργός θα δώσει το «πράσινο φως» γαι την υλοποίηση των μέτρων αυτών, μετά από την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Κυρίαρχο θέμα της συνόδου θα είναι φυσικά η επιθετικότητα της Τουρκίας και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία, η σύνοδος αυτή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης θα κληθούν να απαντήσουν ουσιαστικά και πρακτικά στις απειλές Ερντογάν και στην επιθετικότητα που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες.
Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι υπέρ μιας αυστηρής στάσης, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, εάν αυτό θα σημαίνει οικονομικές κυρώσεις ή θα περιοριστεί απλά στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.