Πιο ασφαλής η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, τόνισε ο Πομπέο
Την πρόθεση των ΗΠΑ να ώστε η «Αμερική να κάνει πάντα ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τους ανθρώπους της» υπογράμμισε εκ νέου ο Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το ΣΚΑΪ, στον απόηχο της επίσκεψης του Πομπέο στην Αθήνα.
Ο ίδιος χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη» προσελκύοντας επενδύσεις, ενώ θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής με τη συμφωνία»
Ειδικότερα, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε για την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για τις βάσεις ότι με αυτές «καταρχάς η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής. Κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι δυο χώρες προχώρησαν σε αυτή τη συμφωνία».
«Είναι αμοιβαία επωφελής από άποψη ασφαλείας. Και οι δυο επωφελούνται από τη στενή σχέση που δημιουργούν οι στρατιωτικοί μας, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας στους όρους λειτουργίας μεταξύ των δυο στρατών θα μας εξυπηρετήσει όλους, εάν ποτέ θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή να αποτρέψουμε τη δράση ενός αποφασισμένου αντιπάλου. Και δεύτερον, πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντικό εμπορικό όφελος από αυτή τη συμφωνία. Οποτεδήποτε υπάρχουν αλληλεπιδράσεις όπως αυτές, γύρω από περίπλοκες τεχνολογίες, η χώρα υποδοχής συχνά επωφελείται από αντισταθμιστικά οφέλη, πράγματα που προκύπτουν από αυτή τη σχέση. Και βέβαια οπουδήποτε φιλοξενείτε Αμερικανούς και το κάνετε σε πολλά μέρη, είστε εξαιρετικά ευγενικοί απέναντι στους στρατιώτες, τους ναύτες, τους αεροπόρους και τους πεζοναύτες μας, υπάρχουν αρκετά κέρδη και για αυτές τις περιοχές επίσης», είπε ο Μάικ Πομπέο.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν θα έχει σημασία μόνο για αύριο ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τις βάσεις. Δεν αφορά μόνο τις στρατηγικές διευκολύνσεις, είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό. Κοιτάξτε, θέλουμε μια επιτυχημένη, ακμάζουσα Ελλάδα. Είναι καλό για τους Αμερικανούς επενδυτές, είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η Delloitte, η Tesla, η General Electric μόλις έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες εδώ στην Ελλάδα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις αμερικανικές δουλειές και βεβαίως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα επίσης»
«Να τηρήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου η Άγκυρα»
Ερωτηθείς για την Τουρκία και τη στάση της στην περιοχή, ο κ. Πομπέο ανέφερε «ότι από την Τουρκία έρχονται πρόσφυγες, από τη Συρία και την περιοχή. Οπότε μία πετυχημένη Τουρκία, μια χώρα που προοδεύει οικονομικά είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς. Οπότε δουλεύουμε επιμελώς για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα».
Για τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δήλωσε «αυτή την ώρα χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα. Μιλάμε μαζί τους, το κάνουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί. Το ζητάμε από όλους το ζητάμε από αυτούς που νιώθουμε φίλους μας το ζητάμε και από αυτούς που δεν θεωρούμε ότι είναι κοντά σε μας. Όλοι έχουν την απαίτηση από κάθε κράτος που θέλει να προστατεύσει τη δική της κυριαρχία ότι θα προσφέρει και σε άλλο κράτος την ευκαιρία να προασπίσει την δική του κυριαρχία».
«Η Αμερική κάνει πάντα ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τους ανθρώπους της»
Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις έρευνες γύρω από την Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί αυτές τις περιοχές και τα οικόπεδα, ανέφερε «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της. Κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ».
Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του. «Κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί και δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Βόρεια και στη Νότια Κορέα. Δεν θα ήθελα να συμβεί σε κανένα μέρος. Οι διπλωμάτες μας κάθε μέρα προσπαθούν να δημιουργήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι χώρες θα μπορούν να συζητούν, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου και να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ», είπε.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχολίασε ακόμα πως «η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας των δύο κρατών σίγουρα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια (…) θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούμε σταθερές καταστάσεις που μειώνουν τους κινδύνους για την Αμερική. Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, που αγαπούν αυτό το υπέροχο μέρος κι έρχονται εδώ για τις διακοπές τους. Οπότε η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής».
«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»
Παράλληλα, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη». «Βλέπετε πραγματικές ξένες επενδύσεις να έρχονται όχι μόνο ΗΠΑ αλλά κι από άλλα μέρη του κόσμου… Πολλά μέρη στην Ευρώπη έχουν στείλει ένα σήμα ότι πιθανώς δεν ενδιαφέρονται για αυτό. Ελπίζω αυτό να αλλάξει, ελπίζω να κάνουν αυτά που έχει κάνει εδώ ο νέος πρωθυπουργός», τόνισε.
«Πολύ καλές για να είναι αληθινές οι προτάσεις της Κίνας»
Τέλος, αναφορικά με την επενδυτική δραστηριότητα της Κίνας στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι «αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά. Όταν η Κίνα εμφανίζεται με ένα επιχειρηματικό σχέδιο, εάν πρόκειται για ένα καλό σχέδιο τότε θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει. Όταν η Κίνα εμφανίζεται και το σχέδιο φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πρέπει να προσέξει. Και δυστυχώς το έχουμε δει αυτό σε αρκετά μέρη στον κόσμο».