Το πρωί της Παρασκευής το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Τσίπρα για την ψήφο των ομογενών
Στις 11 το πρωί της Παρασκευής «κλείδωσε» το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο τω συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των ομογενών.
Τη Δευτέρα τα τηλεφωνήματα από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, έχουν πάρει «φωτιά», προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της Παρασκευής.
Την ίδια στιγμή, για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής έκλεισε το τετ-α-τετ με τη Φώφη Γεννηματά.
Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 17:00,
Ακολουθούν:
Με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:00,
Με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 19:00.
Απώτερος σκοπός είναι να βρεθούν οι ευρύτερες συναινέσεις για την ψήφο των ομογενών, τη στιγμή που η αριθμητική μόνο απλή δεν είναι, καθώς, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Συντάγματος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 «ναι».
«Σε ό,τι αφορά στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε πει ότι είναι πρόθεσή μας να εξασφαλίσει 300 ψήφους και όχι 200. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα είδος ευρύτερης συναίνεσης», σχολίασε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας.
«Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δε μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με απλά λόγια, θα διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν δίχως να είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάϊν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα αυτή δεν τη δίνει στους πολίτες της και η Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί, πως δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται. Κανένας πολίτης δε θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα. Όσοι έως σήμερα, έτσι κι αλλιώς, μπορούσαν να ψηφίσουν, με το νέο σύστημα θα διευκολύνονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός τους», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.