Τι είχε το «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη-Ντράγκι στο Μαξίμου
Δεκτός ως «καλός φίλος» και «σύμμαχος» της Ελλάδας έγινε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη.
Όπως αναφέρουν πηγές από την Ηρώδου Αττικού, η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα με κύριο αντικείμενο την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η ατζέντα των κόκκινων δανείων, η μείωση των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για το Μαξίμου, καθώς θεωρείται «κλειδί» μεταξύ άλλων για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων.
Σημειώνεται πως αφότου ο Ντράγι άνοιξε «παράθυρο» σε ένταξη της Ελλάδας στο QE, χθες από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών έδωσε «σήμα» για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην οποία φαίνεται να συναινεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, που θα πάρει οσονούπω το «τιμόνι» της ΕΚΤ.
O «Σούπερ Μάριο» κατέφτασε στην Αθήνα σε μία ιδιαίτερα κομβική περίοδο για τη χώρα, λίγους μόλις μήνες μετά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό ήδη από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ από τον τελευταίο, επεσήμανε κατά τη χθεσινή ομιλία του το φαύλο κύκλο που προκαλούν στην οικονομία της ΕΕ τα υψηλά πλεονάσματα, ειδικά αν στηρίζονται σε αύξηση φόρων, εμποδίζοντας έτσι την τόνωση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη όπου έλαβαν μέρος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Από την πλευρά της ΕΚΤ συμμετείχε ο επικεφαλής της αποστολής της Τράπεζας στην χώρα μας, Francesco Drudi.
Περί επενδύσεων και NPLs
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στον επικεφαλής της ΕΚΤ το στρατηγικό πλάνο του «γαλάζιου» οικοσυστήματος, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα σε σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.
Σε αυτό το σημείο, άλλωστε, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.
Ως προς το «μέτωπο» των κόκκινων δανείων, στο επίκεντρο βρέθηκε το σχέδιο «Ηρακλής», με βάση το οποίο οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια, θα τα πωλούν σε επενδυτές και το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα που θα εκδίδουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια.