«Παράσταση» αντιπολίτευσης από το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Λίγες μέρες μετά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρόεδρος του κόμματος ανέδειξε το σχέδιο για την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα βρίσκεται ακόμα πιο «βαθιά» στο χώρο της κεντροαριστεράς, έχουν ξεκινήσει οι κινήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να ερμηνευτούν ως μηνύματα απειθαρχίας για τις βλέψεις του κ. Τσίπρα.
Πεδίο εφαρμογής των αντιρρήσεων αποτέλεσε την Τρίτη η Βουλή, με δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Νίκο Φίλη και τον Θοδωρή Δρίτσα να αντιτίθενται στο νομοσχέδιο επί των 4 ερευνών υδρογονανθράκων της ΝΔ, το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που είχε φέρει ο Αλέξης Τσίπρας προς έγκριση όταν ήταν πρωθυπουργός.
Ειδικότερα, ο κ. Δρίτσας πρότεινε στην κυβέρνηση, να αποσύρει τις τέσσερις συμβάσεις προκειμένου να αναλάβουν και η κυβέρνηση και η Βουλή και οι πολιτικές δυνάμεις ένα διάλογο επανακαθορισμού των δεδομένων γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική και άμεση απειλή και δεν μπορεί καμία χώρα, μικρή ή μεγάλη, να μην διαμορφώσει συνθήκες ελέγχου του άκρατου ανταγωνισμού που βλάπτει τον πλανήτη και ιδίως τις μικρότερες χώρες.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ο Νίκος Φίλης, με τον πρώην υπουργό Παιδείας να σημειώνει στην Ολομέλεια πως «έχω εκφράσει έγκαιρα την αντίθεσή μου με τις συμβάσεις εξόρυξης, η κύρωση των οποίων γίνεται σήμερα". Όπως είπε από τον Απρίλιο του 2018 είχε υπογράψει κείμενο μαζί με τον τότε βουλευτή Γιώργο Δημαρά και έγκριτους επιστήμονες, με το οποίο καλούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμείνει σε ένα παραγωγικό σχέδιο ανάπτυξης που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τον πλούτο ολόκληρων περιοχών, σπαταλώντας την ίδια στιγμή τους φυσικούς πόρους.
«Συνεργαζόμενη η κυβέρνηση μας με την οικολογική αριστερά, θα έπρεπε να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που να οδηγεί σε δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου και σε ένα άλλο υπόδειγμα στη ζωή του πολίτη», αποκάλυψε για όσα ανέφερε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο του 2018.
Σημειώνεται πως η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Πέμπτη.
Με δεδομένο το παραπάνω, έχει ενδιαφέρον να φανεί εάν δεν υπάρξουν και άλλες τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι σημερινές των Δρίτσα - Φίλη.