Επιμονή Μητσοτάκη στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της οικονομίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, μιλώντας στο Bloomberg λίγη ώρα μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων και στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022.
Ακόμα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εξηγώντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο.
«Η Ελλάδα θα είναι το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βιωσιμότητα του χρέους και στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων. «Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020 -κάτι που θα περιγράφεται και στον προς κατάθεση προϋπολογισμό- αλλά τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθένβτων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Εκτίμησε, δε, ότι το «μομέντουμ» είναι υπέρ της Ελλάδας, ώστε να πείσει τους εταίρους της για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», ενώ μίλησε και για τις ιδιωτικοποιήσεις
Το μήνυμα στην Τουρκία για το προσφυγικό
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας.
Η (ευρωτουρκική) συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.