Προσφυγικό και Κυπριακό στην ατζέντα Μητσοτάκη και Ερντογάν
Τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο καθώς και τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της παρουσίας των δύο ηγετών στην 74η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το ραντεβού διήρκησε περίπου 45 λεπτά που «μεταφράζεται» σε διάρκεια 20-25 λεπτών, λόγω και της μετάφρασης των λεγομένων των δύο ανδρών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευαν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.
Οι δύο ηγέτες δεν πραγματοποίησαν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ωστόσο, στην ατζέντα από ελληνικής πλευράς ήταν η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Αθήνα προσήλθε στη συνάντηση με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών «χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες».
Αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.
Η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά.
Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη για την Τρίτη περιλαμβάνει συμμετοχή στο Global Bussines Forum του Bloomberg και ζωντανή συνέντευξή του στο δίκτυο. Στην συνέχεια γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος με την συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου. Τέλος, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ομογένειας στην Αστόρια.
Αμείωτη η προκλητικότητα στο Αιγαίο
Σημειώνεται πως την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, σημειώθηκαν πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Τα συνολικά 7 τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16, δύο CN-235 και ένα ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, όπως ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ.
Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.