Η ατζέντα Μητσοτάκη στα κρίσιμα ραντεβού με Τραμπ και Ερντογάν στις ΗΠΑ
Μια μικρή - χρονικά - παρένθεση στο εκρηκτικό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, στον απόηχο της απόφασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την Novartis, ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, θα έχει γεμάτη ατζέντα με κρίσιμα ραντεβού.
Ξεχωρίζουν φυσικά οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Με τον Αμερικανό πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μία εφ’όλης της ύλης συζήτηση, που θα αφορά μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο, τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, το προσφυγικό αλλά και την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Η Αθήνα αναμένει από τον πρόεδρο Τραμπ μια θετική αντιμετώπιση όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οκονομίας, ένα σήμα - πιθανότατα - για επενδύσεις στην χώρα μας, αλλά και την εκπομπή ενός μηνύματος ασφαλείας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μακροοικονομικών μας μεγεθών.
Ως προς τα εθνικά μας θέματα, η επαναβεβαίωση ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, η καταδίκη τη τουρκικής προκλητικότητας αλλά και η στήριξη των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη (και με την συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών) είναι οι άξονες, πάνω στους οποίους η Αθήνα ευελπιστεί, ότι θα κινηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πιο σύνθετη, ως προς την διαχείριση, αναμένεται να είναι η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα λυθούν θέματα σε αυτή την πρώτη - μετά από τις ελληνικές εκλογές - συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ωστόσο, είναι αποφασισμένος να στείλει και ιδιωτικά και δημόσια αυστηρά μηνύματα ως προς το προσφυγικό και τη συμφωνία περί επαναπροώθησης των μεταναστών αλλά και σε ό,τι αφορά το σεβασμό των διεθνών συνθηκών.
Για τον κ. Μητσοτάκη είναι κρίσιμο ζήτημα οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και αυτό θα επισημάνει στο σύνολο των συνομιλητών του στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός να δει και τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.
Για τον κ. Μητσοτάκη είναι αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλισθούν οι καλές σχέσεις των δυο χωρών, η γειτονική χώρα να απόσχει από προκλητικές συμπεριφορές και παράλληλα να σεβαστεί τις εμπορικές συναλλαγές.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα «κρατά» το κλειδί και της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και πως όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση και τη συμπεριφορά των γειτόνων μας το αμέσως προσεχές διάστημα.