Το «ανέκδοτο» με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ: «Υπάρχουν πιο άδικοι φόροι»
«Υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Και ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος σε ό,τι αφορά τη μικρή ιδιοκτησία χωρίς αμφιβολία, αλλά σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία. Η μεγάλη ιδιοκτησία με κάποιον τρόπο αποκτήθηκε».
Τάδε έφη ο πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνησή του αναμένει έσοδα 2 δισ. ευρώ από την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» στα έσοδα.
«Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση πέρσι μιας εσωτερικής αναδιάρθρωσης στο φόρο του ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή πιο δίκαιη κατανομή. Το περίπου 40% των χαμηλών στρωμάτων που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ είχαν κάποιες μειώσεις και ένα 30% μια σταθερή τιμή στη φορολογία τους και ένα 25% είχαν κάποια επιδείνωση», είπε και σημείωσε: «Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες. Η προοπτική θέλει κουβέντα το πού θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα δημιουργηθεί από το 2019».
Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, κρατούσε τον «άσσο στο μανίκι», λαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η οποία-όπως φάνηκε στις κάλπες- είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που λίγους μήνες αργότερα «έπεσε», με την Αριστερά να παίρνει τη σκυτάλη και οι υποσχέσεις να μένουν στα λόγια.
Τον επόμενο ακριβώς χρόνο, πάλι από το βήμα της ΔΕΘ, και ενώ ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σταθερή «υποχρέωση» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο κ. Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας πια, έκανε λόγο για το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα, πείθοντας- όπως αποδείχτηκε ξανά και ξανά στις κάλπες-μία σημαντική «πίτα» της κοινής γνώμης πως με «πρώτη φορά Αριστερά» η Ελλάδα θα βγει από τη δίνη της κρίσης.
Τον περσινό Σεπτέμβριο, με τα capital controls σε πλήρη ισχύ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να προσεγγίσει… τους βασικούς τους ψηφοφόρους από το μηδέν, έχοντας λάβει σοβαρά υπόψη του τα πρώτα αρνητικά μηνύματα, που εξέπεμπαν οι δημοσκοπήσεις. Μοίρασε «υποσχετικές» σε αγρότες και παραγωγικούς φορείς, μεταξύ άλλων, και για το ακατάσχετο των επιχειρήσεων.
Ο ΕΝΦΙΑ και φέτος ξανά στο προσκήνιο. Συμπίπτει σχεδόν χρονικά η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου με την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν τον ΕΝΦΙΑ, ως την «κληρονομιά» των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μία «κληρονομιά», την οποία, η Αριστερά διατηρεί… , με τον κ. Τσίπρα να τάζει στη φετινή ΔΕΘ φοροελαφρύνσεις από το 2019, όταν θα ισχύσουν τα πολύ σκληρά μέτρα του μνημονίου, μερίδα από το πλεόνασμα για τους αδύναμους και καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ-προς το παρόν.