Υπόθεση Novartis: «Κλειδώνει» η Εξεταστική
Στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας θα έχουν σχετικά μικρό χρονικό όριο ολοκλήρωσης, φαίνεται ότι καταλήγει τελικά η ΝΔ σχετικά με την υπόθεση της Novartis.
Αύριο, Τετάρτη θα γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο του φακέλου που απέστειλε η δικαιοσύνη στη Βουλή και θα ξεκινήσουν επισήμως οι συζητήσεις για τη στάση της πλειοψηφίας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η μετριοπαθής γραμμή, έτσι όπως την εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει η πόλωση, που μοιραία θα επικρατήσει, να σκιάσει τα θετικά βήματα της κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων.
Παράλληλα, όμως, στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν πρόσωπα, που θεωρούν ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, που να δικαιολογούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής (όργανο, που είναι ένα βήμα πριν από την συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου), με δεδομένο ότι αφενός όλες οι υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα (με εξαίρεση τον κ. Λοβέρδο) έχουν αρχειοθετηθεί από την κυρία Τουλουπάκη και αφετέρου δεν στοιχειοθετείται επί του παρόντος η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάθεση, που έχει ήδη κάνει ο εισαγγελικός λειτουργός, κ. Αγγελής αλλά και από τα όσα θα προσκομίσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Χθες, πάντως, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, διαχώρισαν τον κ. Τσίπρα από τον κ. Παπαγγελόπουλο, προκρίνοντας μόνον τον δεύτερο ως τον βασικό ύποπτο για την καταγγελλόμενη σκευωρία.
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε επίσης πιο ήπιος, ζητώντας μεν τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά αποφεύγοντας να μιλήσει για προανακριτική επιτροπή.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θέλει να επικεντρώσει τα βέλη της στον πρώην πρωθυπουργό.
Θα προτιμήσει να καλέσει τον κ. Παπαγγελόπουλο να καταθέσει και εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, τότε και μόνον τότε θα προχωρήσει περαιτέρω την κοινοβουλευτική - δικαστική έρευνα.
Ερώτημα παραμένει, πάντως, η στάση που θα τηρήσει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε προσφύγει και στην τακτική δικαιοσύνη κατά των Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη. Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής, κάτι όμως που δεν είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή την χρονική συγκυρία.