Με Novartis και ιδιωτικοποιήσεις ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
Η υπόθεση Novartis αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις-επενδύσεις θα είναι οι τομείς των πρώτων ουσιαστικών αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησαν προσεκτικά την διπλή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη κι έχουν την κοινή εκτίμηση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να επενδύσει και πάλι στην σκανδαλολογία, αμφισβητώντας ουσιαστικά κάθε νέα επένδυση και ιδιωτικοποίηση, την οποία προωθεί η κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο, λένε τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, ότι ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική σε κάθε νέα επενδυτική κίνηση, είτε πρόκειται για το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού είτε για τις Σκουριές είτε ακόμη και για τη λύση που προκρίθηκε κατόπιν εισήγησης των φορέων της συμπρωτεύουσας για το μετρό της Θεσσαλονίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει ένταση των επιθέσεων σε αυτά τα πεδία, αλλά το μήνυμα που στέλνει σε υπουργούς και στελέχη του είναι να προχωρήσουν με τους ίδιους ρυθμούς, χωρίς να υπολογίσουν ούτε το πολιτικό κόστος ούτε την ανέξοδη κριτική της αντιπολίτευσης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της γρήγορης υλοποίησης των αποφάσεων για επενδύσεις εντάσσεται και η σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει για σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με την συμμετοχή των κ.κ. Θεοδωρικάκου και Σταϊκούρα για την υπογραφή του έργου διαχείρισης απορριμμάτων της δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει την μορφή ΣΔΙΤ.
Ανάλογα έργα θα ξεκινήσουν σε ολόκληρη την περιφέρεια, γεγονός που πιστοποιεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» επενδύσεις και να τονώσει την απασχόληση.
Εξελίξεις αναμένονται σήμερα και στο δεύτερο, «καυτό» ζήτημα, αυτό της Novartis, καθώς ο σχετικός φάκελος αναμένεται να φτάσει στη Βουλή, καθώς οι εισαγγελικοί λειτουργοί κατέγραψαν τις καταγγελίες των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για πολιτικά πρόσωπα και ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένοι να παραπέμψουν την υπόθεση στο κοινοβούλιο.
Η επόμενη κίνηση είναι να συγκληθεί η Ολομέλεια και να ληφθούν αποφάσεις για το εάν θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή ή όχι.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο να καταθέσει σχετική πρόταση, ενώ υπάρχουν και φωνές, όπως αυτή του κ. Γεωργιάδη, που ζητούν απευθείας τη διεξαγωγή προανακριτικής επιτροπής.
Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη του μήνα και σίγουρα αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου, μάλιστα, θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.