Οι ΗΠΑ επιμένουν για τη συνεργασία στα ενεργειακά
Με θετικότατα λόγια για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα σε σειρά τομέων, με κορυφαίο το ζήτημα των ενεργειακών, μίλησε για μια ακόμα φορά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του την Παρασκευή από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε φιλόδοξο το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και χαιρέτισε τη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Έδωσε δε έμφαση στη δυναμική και τα οφέλη των ερευνών για υδρογονάνθρακες. «Γι' αυτόν τον λόγο επιδοκιμάζουμε τον ενθουσιασμό της νέας κυβέρνησης για την άδεια υπεράκτιων ερευνών για τις ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ και προσμένουμε την επικύρωσή της από την (ελληνική) Βουλή. Πιστεύουμε ότι η υπεράκτια έρευνα εδώ, στην Ελλάδα, έχει μεγάλη δυναμική και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος εταίρος στο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την ExxonMobil, τη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή και πετροχημική εταιρεία στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
Υπογράμμισε ότι η επικύρωση της άδειας της ExxonMobil «θα στείλει το θετικό σήμα που περιμένουν οι Αμερικανοί επενδυτές» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και σε επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή των ΕΛΠΕ».
«Εκτιμούμε, επίσης, την προσήλωση της κυβέρνησης στην απλούστευση της διαδικασίας για την απόκτηση αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δημιουργία ίσων και διάφανων όρων για τους επενδυτές», σημείωσε ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε: «οι αμερικανικές εταιρείες έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ελλάδα σ' αυτόν τον τομέα- τα καλύτερα από την αμερικανική τεχνολογία, την καινοτομία και τις βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές- όπως αποδεικνύει το νέο αιολικό πάρκο της GE (General Electric) στα Κάτω Λακώματα».
Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ακόμα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης. «Με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση και την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας να αρχίζει σύντομα, τα ενεργειακά πρότζεκτ αποτελούν οδηγό στις (επενδυτικές) ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας παράλληλα την περιφερειακή θέση της Ελλάδας» είπε.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, σε ορισμένες επιπρόσθετες ευκαιρίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, όπως η βελτίωση της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, οι νέες υποδομές, όπως ο αγωγός East Med και το αυξημένο δυναμικό LNG μέσω της πλατφόρμας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ηγέτιδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση.
Κρίσιμος ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης
Ο κ. Πάιατ θυμήθηκε την παρουσία του στο πρώτο ενεργειακό φόρουμ που είχε διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας πως από τότε η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ένας ακόμα πιο κρίσιμος σύνδεσμος στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην ελληνική συμμετοχή στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative). Η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στη γεφύρωση της ροής της ενέργειας από την ανατολή στη δύση και αυτή η Πρωτοβουλία δίνει στην Ελλάδα μια επιπρόσθετη στρατηγική ευκαιρία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην ΕΕ από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας πως "η συμμετοχή στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών υπόσχεται στην Ελλάδα επιπρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες στον επιχειρηματικό τομέα, τις μεταφορικές συνδέσεις, τις ενεργειακές υποδομές και τις ψηφιακές επικοινωνίες".