Πλεόνασμα: Δυνατό «χαρτί» για τον Κυριάκο το σήμα της Λαγκάρντ

Πλεόνασμα: Δυνατό «χαρτί» για τον Κυριάκο το σήμα της Λαγκάρντ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:39 Δημιουργία 05/09/19, 09:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ένα ακόμη ισχυρό «χαρτί» που του προσέφερε ένας απρόσμενος σύμμαχος, ανεβαίνει αύριο, Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την παρέμβαση της επικεφαλής του Δ.Ν.Τ (και από τον προσεχή Νοέμβριο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως εξήγησε η ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ, ο στόχος του 3,5% πρέπει να επανεξεταστεί. Πρόκειται για μια θέση, την οποία η ίδια είχε εκφράσει και παλαιότερα, πηγαίνοντας κόντρα στους Γερμανούς και στους υπόλοιπους ισχυρούς του Eurogroup, όμως δεν είχε εισακουστεί.

Ωστόσο τώρα, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, η τοποθέτηση αυτή αποκτά διαφορετική σημασία, δεδομένου ότι σε πολύ λίγους μήνες η κυρία Λαγκάρντ αναλαμβάνει τη θέση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη και θα συμμετάσχει σε όλες τις διεργασίες και τις αποφάσεις, που θα λαμβάνονται για την Ελλάδα και όχι μόνο.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη θέσει το θέμα στην καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν, έχει πλέον στη φαρέτρα του και την δήλωση αυτή, την οποία - είναι ξεκάθαρο - ότι θα χρησιμοποιήσει σε δεδομένη χρονική στιγμή.

Σήμερα και ενόψει της ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί εύκολα να ισχυριστεί ότι η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων έχει ήδη ανοίξει και πως ισχυροί ευρωπαϊκοί παράγοντες υιοθετούν και στηρίζουν τη θέση του.

Εάν η οριστική απόφαση ληφθεί στα μέσα του επόμενου έτους, όπως ευελπιστούν στο Μαξίμου, τότε η κυβέρνηση θα έχει στην διάθεσή της για τον προϋπολογισμό του 2021 ένα επιπλέον ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να διαθέσει είτε για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής είτε για να προώθηση ακόμη μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις.

Αν σου άρεσε κάνε