Με τι ατζέντα ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη
Το διαφορετικό αφήγημα, για το οποίο μίλησε ήδη στην καγκελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, θα παρουσιάσει αναλυτικά στη ΔΕΘ, όπου θα παραστεί το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα περιγράψει λεπτομερώς το σχέδιο του για τη χώρα, θα θέσει τις προτεραιότητές του και θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του για την πολιτική που θα ακολουθήσει την επόμενη χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλλει περαιτέρω φοροελαφρύνσεις στους έμμεσους φόρους, επιλογή την οποία θα συνδέσει ευθέως με την φορολογική συνέπεια των πολιτών και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Θα μιλήσει συγκεκριμένα για έναν ακόμη γύρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του ΦΠΑ που συνδέεται με τις άμεσες καταναλωτικές ανάγκες των πολιτών (τρόφιμα, εστίαση κλπ). Θα ζητήσει την στήριξη της κοινωνίας σε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη - όπως θα τονίσει - η χώρα και θα επαναλάβει ότι ο λαϊκισμός πρέπει να συντριβεί,. για να μην περάσει ξανά η χώρα όσα που έζησε το 2015.
Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού, έτσι όπως ο ίδιος θα τις ιεραρχήσει, είναι οι εξής:
-Προσέλκυση επενδύσεων, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την τόνωση της απασχόλησης
-Προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, πολιτική στην οποία θα επιμένει, εκτιμώντας ότι και το δημόσιο θα απαλλαγεί από ελλείμματα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες θα βελτιωθούν
-Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, με πρώτο στόχο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
-Στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και start ups, κάτι που θα βοηθήσει συμπληρωματικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη διαμόρφωση καλών εργασιακών σχέσεων με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφάλιση
-Ένταση στο κυνήγι της φοροδιαφυγής
-Διαμόρφωση όρων για παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας
-Προώθηση πολιτικών για τη στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων και την σύνδεση της φοίτησης με την αγορά εργασίας
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και θα έχει ως χρονικό ορίζοντα για την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων την άνοιξη του 2020.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί και θεωρούν ότι οι εταίροι και οι δανειστές δεν θα προβάλλουν προσκόμματα, εφόσον έχουν απέναντί τους μια αξιόπιστη κυβέρνηση - ικανή να προωθήσει ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο.