ΔΕΗ: Έγκλημα δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ
Θέμα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της ΔΕΗ άνοιξαν την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Όμως το έγκλημα στη ΔΕΗ έχει ονοματεπώνυμο.
Κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ εδράζεται στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Η Αριστερά αντιμετώπισε το ζήτημα της επιχείρησης με έναν τρόπο, που δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της χώρας ούτε και της ίδιας της εισηγμένης. Αποτέλεσμα είναι αφενός η εταιρεία να βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού και αφετέρου η χώρα να απειλείται από το ενδεχόμενο μίας σοβαρής κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή της.
Η πορεία της ΔΕΗ αποτιμάται από την αγορά και από τα χρηματιστήρια. Με την προηγούμενη κυβέρνηση η τιμή της μετοχής έπεσε κάτω 83%. Τις εβδομάδες της νέας κυβέρνησης η μετοχή της επιχείρησης ανέβηκε. Οι αγορές αντιδρούν έτσι γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την επιχείρηση.
Τον Ιούλιο του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, κατά την επίσκεψή του στο Αμύνταιο, δήλωνε: «Η Μικρή ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα, που πρέπει να αποτρέψουμε». Και τελικά το πέτυχε, αλλά καταδίκασε σε καταστροφή τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.
Το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ», που απαντούσε τόσο στο πρόβλημα του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, για το οποίο είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. για τη χώρα μας, όσο και στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, προέβλεπε χονδρικά τη σύσταση μιας εταιρείας στην οποία η ΔΕΗ θα εισέφερε το 30% της παραγωγικής της βάσης, των πελατών της, των εργαζομένων αλλά και στοιχείων παθητικού και θα τη διέθετε μέσω διαγωνισμού προς πώληση.
Το πρόβλημα της ΔΕΗ εδράζεται στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Η Αριστερά αντιμετώπισε το ζήτημα της επιχείρησης με έναν τρόπο, που δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της χώρας ούτε και της ίδιας της εισηγμένης. Αποτέλεσμα είναι αφενός η εταιρεία να βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού και αφετέρου η χώρα να απειλείται από το ενδεχόμενο μίας σοβαρής κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή της.
Υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2012-2014 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας του οργανισμού, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ακολουθώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό δρόμο.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τσίπρα κατευθύνθηκε από το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ στο μοντέλο της… μισής ΔΕΗ, καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας από το 95% στο 50%, χωρίς κανένα αντάλλαγμα!
Δημιουργεί, έτσι, έναν οργανισμό – τερατούργημα, που έχει τους μισούς πελάτες, αλλά τις ίδιες απαρχαιωμένες δομές, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες ανισορροπίες.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που δίνει ο πρώην υπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης: «Κατέστρεψαν και τη ΔΕΗ. Αν καταρρεύσει, οι ευθύνες Α. Τσίπρα και υπουργών του θα είναι πολιτικές και ποινικές. Ακύρωσαν τη δική μας «Μικρή ΔΕΗ» (ν.4273/2014), που θα έφερνε έσοδα 2δισ. στα ταμεία της ΔΕΗ, άλλα 2 δισ. σε επενδύσεις και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες, λόγω ανταγωνισμού.. Κέρδη 434 εκατ. το 2014, ζημιές 454 εκατ. το 2018. Χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισ.το 2014, μόλις 300 εκατ. το 2018.
Η κατάρρευση είναι γενικευμένη. Εκτός από τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΗ που ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ και η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσαν να είχαν εισπράξει πάνω από 5 δις. ευρώ σε ρευστό και επενδύσεις, αν προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συρρικνώνει κατά 50% την εταιρεία, χωρίς να εισπράττει κανένα απολύτως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το «ηρωικό» τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα.